Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Agyi vénás trombózis

Agyi vénás trombózis

Normális esetben az érpályán belül áramló vér folyékony halmazállapotú. Kóros körülmények közt a vér az érpályán belül, rendszerint valamelyik vénában megalvadhat. Az érpályán belüli véralvadás esetén a keringő vérben vérrög alakul ki. A vérrög elzárja a vérkeringést. Érelzáródás esetén az adott ér által ellátott területek vérellátása károsodik. A vérkeringési akadály miatt az adott terület szövetei nem kapnak elegendő vért és oxigént. Az oxigénhiány szövetkárosodáshoz, szövetelhaláshoz vezet.
Ha az érpálya valamelyik szakaszán kialakult vérrög a vérkeringés során elvándorol a keletkezés helyéről, a vérárammal tovasodródik, majd valahol egy szűkebb érszakaszán megakad és elzárja a vér útját, embólia jön létre. Az embólia súlyos, halálos kimenetelű szövődményeket okozhat.
Agyi vénás trombózis esetén valamelyik agyi vénában kóros véralvadás és vérrögképződés jön létre. A vérrög elzárja az agyi vénát.
A vérrögösödés az agyhártyák közt található vénás tágulatokban, tág agyi vénás öblökben a leggyakoribb.
Agytrombózis esetén a keringés akadályozott, a koponyán belüli nyomás növekszik. A nyomásfokozódás fejfájást, tudatzavart, idegrendszeri zavarokat, perifériás bénulásokat, eszméletvesztést okoz. Az agy szövetállománya károsodik, az agyvérzéses tünetekhez hasonló maradandó károsodások lépnek fel. Súlyos esetben az agytrombózis halálos kimenetelű.
A vérzés-alvadás egyensúlyának felbomlása esetén az érpályán belüli véralvadás veszélye növekszik.
A nagymérvű sérülések, a nagyobb műtéti beavatkozások megbonthatják a kényes egyensúlyt, a véralvadási készség fokozódhat.
A fogamzásgátló tabletta és a terhesség szintén fokozza a vér alvadékonyságát.
A fej területén kialakuló gyulladásos folyamatok, melléküreg-gyulladások esetén agyi vénás trombózis alakulhat ki. Az agyi vénás gyulladás szintén agyi vérrögösödést okozhat.
Az érelzáródást okozó vérrögöt hat órán belül fel kell oldani. A vérrög intravénásan adott, enzimhatású gyógyszerrel oldható.
Ha a vérrög feloldására nincs lehetőség, az ép agyi területek vérellátását értágító infúziós kezeléssel javítják.
Bizonyos esetekben a vérrög műtéti eltávolítása válik szükségessé.
Görcsroham, bénulás, zavartság, eszméletvesztés esetén azonnal hívjunk mentőt.
Az agyi vérkeringés fokozatosan romlik.
A betegség kezdetén fejfájás, szédülés, hányinger jelentkezik. Az agykárosodás miatt perifériás, az egyes izomcsoportokra illetve a teljes testre kiterjedő izomgörcsök alakulnak ki. A beteg tudatállapota egyre jobban beszűkül, zavarttá válik, majd eszméletét veszíti. Az eszméletlen beteg a külső ingerekre nem reagál.
Az agytrombózis következtében egyes perifériás izomcsoportoknak maradandó bénulása alakulhat ki.
Kezeletlen agyi trombózis esetén halálos kimenetelű agynyomás-fokozódás léphet fel.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Adipositas

Jelentése elhájasodás, elhízás, kóros zsírfelrakódás. Az elhízást manapság az un. testtömeg index segítségével állapítják meg. …

Leave a Reply