Vadhús

A vadhús sérülések, égések, műtéti hegek gyógyulása során keletkező, kórosan, fokozottan megnövekedett szövet. A normális hegszövet túlburjánzásából a sebvonalban a felszínből kiemelkedő, tumorszerű növekmény alakul ki. A keloid kékeslilás vagy vörös, üvegesen fénylő, dudoros, csomós, kiemelkedő, esetleg behúzódó képlet a bőr felszínén. Területén szőr és normális bőrpigment nem képződik.
A keloid elsősorban a feszülő bőrterületeken alakul ki. Elsősorban az arcon, a nyakon és a törzs felső részén gyakori.
A keloid képződésére való hajlam általában veleszületett tulajdonság. Bizonyos fajták és populációk (például a négerek) esetében viszonylag gyakrabban észlelhető.
A keloid hajlammal született betegen képződött vadhús általában nem korrigálható, mert a sebgyógyulás fokozott marad.
A szteroid tartalmú kenőcs és a röntgenbesugárzás jó hatású lehet. A kialakult hegek gondos ápolása, rendszeres masszírozása, puhítása csökkenti a heg további torzulását és enyhíti a későbbi fájdalmas, viszkető tüneteket.
Ha a hegek torzító sérülések, égések nyomán alakultak ki, a keloid plasztikai sebészi kimetszése, a sebszélek újbóli sebvarrattal való egyesítése vagy a bőrátültetés eredményes lehet.
A torz keloidos heg rendszerint sérülések, sebzések után alakul ki. A kóros heg kialakulása általában már a sebgyógyulás első heteiben jól látható. A seb feletti bőrheg évek alatt kötőszövetes sarjszövetté alakul. Kezdetben pír, viszketés, majd kékeslilás elszíneződés alakul ki. Később a növekmény megkeményedik, zsugorodik, torzul. Ha a heg valamilyen ízület felett növekszik, a zsugorodott bőrfelület mozgáskorlátozottságot okozhat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás