Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Vészes vérszegénység

Vészes vérszegénység

A vészes vérszegénységet folsav vagy B12-vitamin-hiány okozza. Főleg a vegetáriánusok körében a szervezetbe nem jut elegendő táplálék. A vészes jelzőt azért kapta, mert korábban valóban súlyos betegségnek számított, ma már azonban vitaminpótlással könnyen gyógyítható.
A B12-vitamin-hiány műtéti beavatkozás következtében is felléphet. Ilyenkor a betegek vitamininjekciókat kapnak.
Kezeléssel a kilátások jók, de a kiújulás megelőzése érdekében a betegnek hosszú ideig kell B12-vitamininjekciókat kapnia vagy folsavtablettát szednie.
Vészes vérszegénység esetén állandó hasmenés, a kéz- és lábujjak bizsergése, zsibbadása, valamint a nyelv nyálkahártyájának gyulladása jelentkezhet. Egyeseknél a szemfehérje és a bőr sárgás elszíneződése észlelhető.
Kezelés hiányában a központi idegrendszer visszafordíthatatlan károsodást szenvedhet. Emellett más komplikációk is felléphetnek, például keringési elégtelenség, gyomorrák, degeneratív gerincvelő-elváltozások.
A B12-vitamin felszívódásának zavara, többnyire autoimmun betegség következményeként, ez az állapot rendszerint örökletes, és néha cukorbetegséggel vagy mixödémával áll összefüggésben. A folsav felszívódásának zavara. A vékonybél vagy a gyomor műtéti eltávolítása, szigorú vegetáriánus étrend, krónikus alkoholizmus.
Az említett tünetek bármelyikét tapasztalja, forduljunk orvoshoz.
Fogyasszunk B12-vitaminban gazdag élelmiszereket, valamint sok folsavat tartalmazó táplálékot.
A terhesség korai szakaszában szedjünk folsavat tartalmazó étrend-kiegészítőt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fóbiák világa

Félelemmel és borzalommal reagál minden ember, ha fenyegető helyzetbe kerül. Önfenntartó ösztöne menekülésre készteti. Vannak …

Hozzászólás