Izomgörcs

Az izomgörcs a tartós, fájdalmas, önkéntelen izom-összehúzódás. Leggyakoribb a lábfejen és lábikrában. A masszírozás és a nyújtás a legjobb ellenszer, megelőzésének legbiztosabb módja a megfelelő táplálkozás. Sajnos az izomgörcs károsíthatja is az izomszövetet, ha sokszor lép fel.
Ha testmozgás alatt vagy közvetlenül utána lép fel a görcs, oka valószínűleg az izommozgás során termelődő tejsav felhalmozódása. Ha meleg időben végzünk megerőltető gyakorlatokat, a kiszáradás lehet a görcs előidézője. Ilyenkor az izotóniás italok pótolják az elveszett vizet és sót.
A kiszáradás elkerülése végett igyunk sok vizet a testmozgás előtt, alatt és után. 1 litert számítsunk az edzés minden órájára. Sótabletta csak a forró égövön válhat szükségessé.
A lábgörcsök kalciumhiányra, vagy akár káliumhiányra is utalhatnak. Nagy a kalciumtartalmuk a tejtermékeknek és gerinccel együtt fogyasztott szardíniának. Segíthet a magnézium is. Ennek a magvak és a kemény héjú gyümölcsök a legjobb forrásai. A járás közbeni lábikrafájdalom érszűkületre utalhat. Az E-vitamin élénkítheti az elégtelen véráramlást, az éjszakai görcsök lehetséges kiváltóját. Idősebb korban az éjszakai izomgörcs megelőzhető B12-vitaminnal, amely halban, tojásban, sajtban és sertéshúsban található.
Esetleg kevés a vércukor a szervezetben, és azért is könnyebben felléphetnek ezek az izomgörcsök. Ez sajnos nagyon könnyen jelentkezhet, amikor valaki nem megfelelően táplálkozik. Vagy túlságosan és tartósan is igénybe van véve a szervezet, például fizikai munka.
Tehát nem mindegy, mit eszünk. Nagyon kell figyelni, hogy változatos legyen az étrendünk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Adipositas

Jelentése elhájasodás, elhízás, kóros zsírfelrakódás. Az elhízást manapság az un. testtömeg index segítségével állapítják meg. …

Leave a Reply