Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Macskakarmolási betegség

Macskakarmolási betegség

A macskakarmolás normál esetben hamar gyógyul, még ha mélyebb a seb, akkor sem okoz különösebb problémát. Azonban ha éppen egy olyan állat karmol, vagy harap meg bennünket, mely hordozója a Bartonella henseale nevű baktériumnak, abban az esetben elhúzódhat a karmolás utáni gyógyulás.
A macskakarmolási betegség egy fertőzés, mely macskáról emberre terjed. Az állat karmolásának helyén jut be az emberi szervezetbe a kórokozó. A sérülés helyén is alakul ki bőrtünet (bőrpír), de a betegség jellemző tünetei, mint nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, fejfájás hetekkel a sérülés megtörténte után jelentkeznek. A baktérium, a macskák körülbelül 40 százalékában megtalálható, s megfigyelték, hogy inkább a fiatalabb kandúrok a hordozók. Az állati szervezetben nem okoz tüneteket, sőt, nem minden embernél alakul ki a macskakarmolási betegség sem. Az erősebb immunrendszerrel rendelkező emberek lehet, hogy tudomást sem szereznek arról, hogy megfertőződtek, mert semmiféle tünetet nem produkálnak.
A betegség általában láz-, és fájdalomcsillapítás mellett hamar gyógyul, de előfordulhatnak rendkívüli esetek is. A baktérium megtámadhatja a szemet, az idegrendszert, a csontokat, vagy az érrendszert is. Amennyiben macskakarmolási betegségben szenvedő betegnek a nyirokcsomói szokatlanul megnagyobbodnak, láza tartósan magas, és a karmolás körül terjed a bőrpír, tanácsos mihamarabb felkeresni az orvost. A betegséget súlyosabb esetekben antibiotikum-kúrával gyógyítják.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás