A migrén

A migrén okai pontosan nem ismertek. Tudjuk azonban, hogy az artériák falában levő izmok összehúzódása során kialakuló érgörcs vagy az ér belső felének duzzadása vérellátási zavart idéz elő az agyban. Az artériák újbóli, hirtelen kitágulása és a fokozott véráramlás váltja ki a jellegzetes lüktető, kínzó fájdalmat. Kísérő tünetként gyakran előfordul hányinger, hányás, fényérzékenység vagy látászavar.
A migrén előfordulását illetően gyakran halmozottan van jelen egy-egy családban. Megjelenéséért az alábbi tényezők tehetők leginkább felelőssé: valamilyen élelmiszerre való érzékenység, stressz, hormonszint ingadozás (mely leginkább a nőknél fordul elő a menstruációs ciklust illetően), fogamzásgátló tabletta szedése, koffeinelvonás vagy éppen annak túlzott fogyasztása, frontérzékenység, sőt bizonyos szagok és éles fények is kiválthatják. Háromszor annyi nő szenved a migrén tüneteitől, mint férfi.
A megelőzés egyszerűbb, mint a már kialakult betegséget kezelni. Kerüljük a tiraminban gazdag ennivalókat. A két legelterjedtebben ismert rizikófaktor a csokoládé és a vörösbor, de szintén sok tiramin található az érlelt sajtokban, a dióban, a mogyoróban, a savanyított élelmiszerekben, valamint az ecetes uborkában.
Az aszpirin vagy az ibuprofen gyakori használata úgynevezett megvonási fejfájást okozhat, ami a dózis hatásának elmúlásakor azonnal jelentkezik. A legjobb, ha felhagyunk a fájdalomcsillapítók alkalmazásával, még akkor is, ha ez egy kis fájdalommal jár.
Amennyiben lehetőségünk van rá, a migrénes roham közeledését jelző első tünetekre feküdjünk sötét, átszellőztetett szobába, hideg borogatást is alkalmazhatunk homlokunkon. Bár a roham nem biztos, hogy elkerülhető, de intenzitása jelentősen csökkenthető, ha felkészülünk rá.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Emlőrák és a gyógyító szója

Kevesen tudják, hogy a nők hajlamosabbak szívbetegségre, mint az emlőrákra- máig is ez utóbbi számít …

Hozzászólás