Magas vérnyomás

A magas vérnyomás(hipertónia) rendszerint nem kísérik tünetek. Sokan, akik ritkán járnak orvoshoz, és otthon nem mérik a vérnyomásukat, évekig sem szereznek tudomást az állapotukról. Nem véletlenül nevezik néma gyilkosnak: a magas várnyomás a szélütés (stroke) leggyakoribb előidézője, hogy az infarktusnak és a veseelégtelenségnek is az egyik fő oka. Mindezek mellett impotenciához és vaksághoz is vezethet.
A vérnyomás emelkedéséveb az életkor, a stressz és a táplálkozás egyaránt szerepet játszhat. Szerencsére a hipertónia megelőzéséknek, illetve a vérnyomás szinten tartásának az egyik legegyszerűbb módja, ha bevezetünk bizonyos egyszerű változásokat az étrendünkben-nevezetesen a gyors-ételek, a rágcsálnivalók mag a feldolgozott élelmiszerek helyett több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk. Így természetes módon növelhetjük az olyan kulcsfontóságú tápanyagok bevitelét, mint a magnézium, a kálium és a kalcium, amelyek mindegyike csökkenti a vérnyomást, s egyúttal mérsékelhetjük a hipertónia kialakulásáért nagymértékben felelős konyhasó bevitelét. Ha ügyelünk arra, hogy vérnyomásunk mindenkor a normális tartományban maradjon, a szélütés kockázata akár 40, az infarktusé pedig akár 25 százalékkal is csökkenhet.
A DASH alapjai.
Ha áttérünk az ún. DASH-diétára, 5,5/3 Hgmm-rel csökkenthetjük vérnyomásunkat. (Az elnevezés egy amerikai vizsgálat, a Dietary Approaches to Stop Hypertension, azaz „Étrendi megoldásokkal a magas vérnyomás ellen” rövidítése)
Ennek hatására a szívbetegség kockázata 15, az infarktusé 27 százalékkal mérséklődhet. Ha a DASH mellett a nátriumbevitelt is csökkentjük, naponta nem egészen egy kiskanálnyira, a vérnyomás 8,9/4,5 Hgmm-rel fog lejjebb menni.
Nagyjából ilyen hatást fejtenek ki a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is.
Íme a DASH összetevői és a fogyasztandó mennyiség.

Gabonafélék:
napi hat-nyolc adag, pl. az alábbiakból: egy szelet korpás kenyér vagy fél csésze rizs, tészta, illetve gabonapehely

Gyümölcsök, zöldségek:
napi négy-öt adag, pl. a következőből: fél csésze apróra vágott gyümölcs, ill. Főtt vagy párolt zöldség: egy csésze levélzöldség: negyed csésze aszalt gyümölcs: fél pohár gyümölcs vagy zöldséglé.

Zsírszegény tej, tejtermékek:
napi két-három adag, pl. ezekből. Egy pohár tej vagy joghurt.

Sovány húsok, halak:
heti 180 g.
Diófélék, magvak, hüvelyesek:
heti négy-öt adag olyanokból, mint fél csésze bab, egyharmad csésze dióféle vagy két evőkanál mogyoróvaj.

Édességek, hozzáadott cukor:
hetente legfeljebb öt adag ezekből: egy evőkanál cukor vagy lekvár, fél csésze sörbet.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bárányhimlő

A bárányhimlő fertőző vírusos betegség. A fertőzésen a gyermekek nagy része átesik. A bárányhimlő vírusa …

Leave a Reply