Kezdőlap / Tag Archives: zöldség

Tag Archives: zöldség

A K – vitamin és a vérzékenység

A dán Henrik Dam nevéhez fűződik a K – vitamin felfedezése. Azzal kísérletezett, hogy csirkéket fogott olyan étrendre, mely mindenféle növényi eredetű táplálékot nélkülöz. A vizsgálat eredményeképp arra jutott, hogy ez vérzékenységet vált ki az állatokból. Ez vezetett a K – vitamin felfedezéséhez. A vizsgált állatok vérében nem volt jelen …

Érdekel a cikk folytatása? »

Gyümölcs a kiskertben

Mit? Hová? A gyümölcstermő növények legtöbbjének – a haszon mellett – díszítő értéke (virágzat, lomb, termés) is van. A dió- és a gesztenyefa önmagában is szívet gyönyörködtető látvány, árnyat adó lombja kellemes pihenést nyújt a család aprajának-nagyjának és a vendégeknek. A mogyoróbokor levélzetével, különleges levélrajzolatával, barkáival; a cseresznye nemcsak rubinvörös …

Érdekel a cikk folytatása? »

Lakóházkert

A kertjük területén lakó tulajdonosoknak a legkedvezőbbek a lehetőségeik. E szerencsés emberek a sok és gyakori kézimunkát igénylő növényekkel, a betegségekre érzékeny gyümölcs-, szőlő-, zöldségfajtákkal, dísznövényekkel is foglalkozhatnak. A jó öntözési feltételek mellett előállíthatók a nagyobb vízigényű, értékesebb gyümölcs- és zöldségfajok. Öntözés hiányában a vízigényes, sőt gyakran egész kis vízmennyiséget …

Érdekel a cikk folytatása? »

Hogyan helyezzük el?

Legfontosabb feltétel a víz! A kút vagy a vízcsap közelébe ültessük a vízigényes növényeket. A zöldségágyásokat a ház és a vízcsap közelébe helyezzük el. A kert távolabbi részének vízellátására érdemes olyan hosszú gumi- vagy műanyag tömlőt beszerezni, amely elér a legtávolabbi sarokba is. Ha épület van a területünkön, akkor annak …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mit termeljünk?

Kiskertünk kialakítása előtt egy alapos tervet készítsünk a telek beosztásáról. A leghelyesebb, ha rajzban is rögzítjük, hogy mit hova akarunk ültetni. A növények jelentős hányada több évig helyben maradó fa, bokor. A gyümölcs-, szőlő- és zöldségfajok kiválasztásakor vegyük számításba, hogy lehetőleg kora tavasztól késő őszig mindig legyen érő gyümölcsünk és …

Érdekel a cikk folytatása? »

A szilárd ételre szoktatás

A csecsemő az első 6 hónapban kizárólag anyatejet valamint ennek hiányában tápszert fogyaszt. Ez tökéletesen megfelel igényeinek mindenféle szempontból, főként azért is, mert életkori sajátosságainál fogva még egyéb táplálékot nem tud megfelelően magához venni és hasznosítani szervezete. Sok szülőnek okoz dilemmát, mikorra tegyék azt az időpontot, amikor először szilárd étellel …

Érdekel a cikk folytatása? »

A hozzátáplálás elkezdése

Ma még az orvosok, védőnők körében sincs teljesen egységes álláspont a baba táplálásával kapcsolatban. Abban többé-kevésbé egyetért mindenki, hogy a baba számára legideálisabb táplálék az anyatej különösen életének első pár hónapjában. Így ha nincs egészségügyi akadálya, a babának a legmegfelelőbb eledel az anyatej. A ma legelterjedtebb és legelfogadottabb etetési elv …

Érdekel a cikk folytatása? »

A Rheumatismus gyógymódja

Ez a betegség megfogalmazás igen tág fogalmat és betegség csoportot rejt magában, elsődlegesen mégis azt jelenti , hogy ízületeink gyulladásban vannak. Ennek a betegség típusnak lehet ízületi ,szervi vagy lelki oka is így gyógymódja is sokféle lehet. Ha időben észre veszik a bajt akkor gyógyítható. Elsődlegesen meg kell keresnünk a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Szívbetegség megelőzhető

Hihetetlenül hangzik,de igaz : már heti fél adag halétel elfogyasztásával is csökkenthető a halálos kimenetelű szívroham kockázata. Mielőbb át kell térni az egészséges táplálkozásra,hogy élettani hatása minél inkább érvényesüljön. Nagyon könnyű figyelmen kívül hagyni a szívbetegség kockázati tényezőit,hiszen többségük nem érezhető,márpedig fájdalom hiányában azt hihetjük ,minden rendben. Gyakran egy rokon …

Érdekel a cikk folytatása? »