Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Gyümölcs a kiskertben

Gyümölcs a kiskertben

Mit? Hová?
A gyümölcstermő növények legtöbbjének – a haszon mellett – díszítő értéke (virágzat, lomb, termés) is van. A dió- és a gesztenyefa önmagában is szívet gyönyörködtető látvány, árnyat adó lombja kellemes pihenést nyújt a család aprajának-nagyjának és a vendégeknek. A mogyoróbokor levélzetével, különleges levélrajzolatával, barkáival; a cseresznye nemcsak rubinvörös termésével, de feszes, szép kérgével; a meggy, az őszibarack menyasszony csokorszerű virágpompájával csodás, esztétikai látványt nyújt.
Bármit is szándékozunk termelni kertünkben, az első és legfontosabb feladatunk a gyümölcsfajok, -fajták kiválasztása. Meggondoltan, ötletesen és jól válasszuk meg a fajokat, fajtákat, az adottságokat és az igényeket szem előtt tartva, lehetőleg úgy, hogy kora tavasztól késő őszig legyen mindig érő gyümölcsünk!
Alma
A legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcsünk. Táplálkozás-élettani hatása mellett értékét növeli, hogy a téli fajták – eltartva – ősztől tavaszig fogyaszthatók.
Az egész országban termeszthető. Tápdús, mély rétegű, kissé nyirkos, enyhén meszes talajban fejlődik a legjobban. Törpe alanyra oltva, a gyökérzete a felszín közelében marad, ezért a sekélyebb termőrétegben is jól megél. A kiskertekbe a nyári alma és az ízletes, különleges téli fajták illenek.
Miután kiválasztottuk a fajtát, el kell döntenünk, hogy milyen növekedési erélyű fát szeretnénk: szoliterként (egyedül álló) magas, alacsonyabb koronájú vagy térelválasztó sövényt.A vad alanyra szemzett fák nagy koronát fejlesztenek, de elviselik a mostohább környezeti feltételeket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Korai burgonya

A gumók előhajtatása Előhajtatásra (előcsíráztatásra) a tyúktojás nagyságú gumók alkalmasak, amelyeket egy vagy két sorba …

Hozzászólás