Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Gyümölcs- és zöldségallergiák

Gyümölcs- és zöldségallergiák

Ha valaki latex- vagy pollenallergiában szenved, megvan az esélye rá, hogy egyes zöldségekre, gyümölcsökre, fűszerekre is hasonlóan, allergiával reagál a szervezete. Ezt a jelenséget keresztreakciónak nevezzük, és az oka az, hogy bizonyos, még rendszertanilag egymástól távol álló növények fehérjéinek szerkezete nagy fokú hasonlóságot mutathat. Ami még szokatlan ebben a jelenségben, hogy az egyik allergént belélegezzük, a másikat pedig táplálékként lenyeljük.
Ha a zöldségeket sütjük, pároljuk vagy főzzük, akkor egyes esetekben az általuk kiváltott allergiás reakció csökken. A felnőtt lakosság 3 százaléka tapasztal allergiás reakciókat gyümölcs vagy zöldség fogyasztása után. Enyhébb esetben ez csalánkiütéssel, émelygéssel, hányással, hasi fájdalmakkal jár.
Lássuk, melyek a leggyakoribb keresztreakciók, amelyek a zöldség-gyümölcs allergiákat kiváltják.
Aki allergiás a nyírfa pollenére, érzékeny lehet a szilvára, sárgabarackra, őszibarackra, kivire, cseresznyére, körtére és az almára. A zöldségek közül a paradicsomra, burgonyára, paprikára és a sárgarépára, a magvak közül pedig a mandulára, a mogyoróra és a földimogyoróra, dióra és a paradióra.
Annál, aki a fűpollenekre allergiás, szintén előfordulhat sárga- és görögdinnye, borsó és paradicsom, illetve földimogyoró allergia.
A fekete üröm pollenére való érzékenység hajlamosíthat a napraforgómag, görögdinnye, petrezselyem, paszternák, zeller, sárgarépa és zöldpaprika allergiára.
A latex-allergia összekapcsolódhat a füge-, banán, avokádó, kiwi, papaya, burgonya és paradicsom allergiával.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás