Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A K – vitamin és a vérzékenység

A K – vitamin és a vérzékenység

A dán Henrik Dam nevéhez fűződik a K – vitamin felfedezése. Azzal kísérletezett, hogy csirkéket fogott olyan étrendre, mely mindenféle növényi eredetű táplálékot nélkülöz. A vizsgálat eredményeképp arra jutott, hogy ez vérzékenységet vált ki az állatokból. Ez vezetett a K – vitamin felfedezéséhez.
A vizsgált állatok vérében nem volt jelen az a fehérje, mely a véralvadáshoz szükséges. A potrobin elnevezéssel bíró anyag a májban termelődik és termelődéséhez feltétlenül szükséges a K – vitamin.
Ennek a vitaminnak egy részét a szervezet maga állítja elő, de a másik részét kizárólag táplálkozással vehetjük magunkhoz. A spenót, a spárga, a zöldborsó, a zöldbab, a burgonya, a paradicsom, a káposzta fogyasztása elengedhetetlen étrendünkből. Egyes állati eredetű alapanyagok is tartalmaznak elenyésző mennyiségű K – vitamint, ilyenek például a máj, a tejtermékek és a tojás.
A K – vitamin a véralvadásban játszik rendkívül fontos szerepet. A véralvadás egyfajta védekezés szervezetünk részéről, hogy meggátolja a nagy mennyiségű vérvesztést egy – egy kisebb sérülés esetén. Az érfal sérülése esetén normális esetben olyan láncreakció indul el, mely során felszabaduló enzimek a vérplazma inaktív anyagait aktívvá alakítják.
Más vitaminokhoz hasonlóan a tudósokat a K – vitamin esetében is foglalkoztatja, hogy létezik – e olyan eset, amikor a túlzott bevitel már nem hasznos a szervezet számára. Ilyen eredményekre eddig nem jutottak ennek a vitaminnak esetében.
Véralvadásgátló hatása mellett az újszülöttek esetében a vérzéseket gátolja, valamint a csontok egészségére is hatással van.
A Burmából származó zöld tea rendszeres fogyasztásával is K – vitaminhoz juttathatjuk szervezetünket.
A zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben szervezetünk nem raktározza, így folyamatos pótlása elengedhetetlen. Megfelelően változatos és zöldségekben gazdag táplálkozással étrend kiegészítő formájában való szedése nélkülözhető.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Adipositas

Jelentése elhájasodás, elhízás, kóros zsírfelrakódás. Az elhízást manapság az un. testtömeg index segítségével állapítják meg. …

Leave a Reply