Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A K – vitamin és a vérzékenység

A K – vitamin és a vérzékenység

A dán Henrik Dam nevéhez fűződik a K – vitamin felfedezése. Azzal kísérletezett, hogy csirkéket fogott olyan étrendre, mely mindenféle növényi eredetű táplálékot nélkülöz. A vizsgálat eredményeképp arra jutott, hogy ez vérzékenységet vált ki az állatokból. Ez vezetett a K – vitamin felfedezéséhez.
A vizsgált állatok vérében nem volt jelen az a fehérje, mely a véralvadáshoz szükséges. A potrobin elnevezéssel bíró anyag a májban termelődik és termelődéséhez feltétlenül szükséges a K – vitamin.
Ennek a vitaminnak egy részét a szervezet maga állítja elő, de a másik részét kizárólag táplálkozással vehetjük magunkhoz. A spenót, a spárga, a zöldborsó, a zöldbab, a burgonya, a paradicsom, a káposzta fogyasztása elengedhetetlen étrendünkből. Egyes állati eredetű alapanyagok is tartalmaznak elenyésző mennyiségű K – vitamint, ilyenek például a máj, a tejtermékek és a tojás.
A K – vitamin a véralvadásban játszik rendkívül fontos szerepet. A véralvadás egyfajta védekezés szervezetünk részéről, hogy meggátolja a nagy mennyiségű vérvesztést egy – egy kisebb sérülés esetén. Az érfal sérülése esetén normális esetben olyan láncreakció indul el, mely során felszabaduló enzimek a vérplazma inaktív anyagait aktívvá alakítják.
Más vitaminokhoz hasonlóan a tudósokat a K – vitamin esetében is foglalkoztatja, hogy létezik – e olyan eset, amikor a túlzott bevitel már nem hasznos a szervezet számára. Ilyen eredményekre eddig nem jutottak ennek a vitaminnak esetében.
Véralvadásgátló hatása mellett az újszülöttek esetében a vérzéseket gátolja, valamint a csontok egészségére is hatással van.
A Burmából származó zöld tea rendszeres fogyasztásával is K – vitaminhoz juttathatjuk szervezetünket.
A zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben szervezetünk nem raktározza, így folyamatos pótlása elengedhetetlen. Megfelelően változatos és zöldségekben gazdag táplálkozással étrend kiegészítő formájában való szedése nélkülözhető.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Deviancia

A deviancia a latin „deviál” (eltér, elhajlik) szóból ered. A deviancia jelentése, hogy a társadalmi …

Hozzászólás