Kezdőlap / Tag Archives: vérzékenység

Tag Archives: vérzékenység

A K-vitamin

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin. Szükséges egy protrombin nevű fehérje termeléséhez, és több más véralvadáshoz szükséges tényezőhöz is. Vérzésellenes vitaminként ismert. A K-vitamin a természetben két formában jelenik meg. A K1 vitamint eredetileg a lucernából vonták ki, növényekben ebben a formájában jelenik meg. Sárga olaj, zsíban oldódik, vízben csak kis …

Érdekel a cikk folytatása? »

A hemofíliás és a leukózisos kutya

A valódi vérzékenység (hemofília) egy vagy több véralvadási faktor örökletes hiányára vezethető vissza. Laboratóriumi vizsgálattal lehet megállapítani, hogy a véralvadáshoz nélkülözhetetlen molekulák közül melyiket nem termeli a szervezet. A vérzékenység kezelésére használt embergyógyászati készítmények kutyák kezelésére is alkalmasak. A leukózis a vérképző szervek daganatos elfajulása. Legtöbb esetben vérrákkal és nyirokcsomórákkal …

Érdekel a cikk folytatása? »

Véralvadási zavarok

Ha a véralvadás bonyolult folyamata zavart szenved, kis sérülések következtében is nagy mennyiségű vért veszíthet a szervezet, sőt legrosszabb esetben el is vérezhet a kutya. A vérlemezkék elégtelen termelődése mellett, mérgezések, máj-, vesekárosodások, sokk és égési sérülések okozhatnak véralvadási zavarokat. Az emberekéhez hasonló vérzékenység, jóllehet ritkán, de kutyáknál is előfordul. …

Érdekel a cikk folytatása? »

A K-vitamin

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin. Szükséges egy protrombin nevű fehérje termeléséhez, és több más véralvadáshoz szükséges tényezőhöz is. Vérzésellenes vitaminként ismert. A K-vitamin a természetben két formában jelenik meg. A K1 vitamint eredetileg a lucernából vonták ki, növényekben ebben a formájában jelenik meg. Sárga olaj, zsíban oldódik, vízben csak kis …

Érdekel a cikk folytatása? »

A K – vitamin és a vérzékenység

A dán Henrik Dam nevéhez fűződik a K – vitamin felfedezése. Azzal kísérletezett, hogy csirkéket fogott olyan étrendre, mely mindenféle növényi eredetű táplálékot nélkülöz. A vizsgálat eredményeképp arra jutott, hogy ez vérzékenységet vált ki az állatokból. Ez vezetett a K – vitamin felfedezéséhez. A vizsgált állatok vérében nem volt jelen …

Érdekel a cikk folytatása? »