A K-vitamin

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin. Szükséges egy protrombin nevű fehérje termeléséhez, és több más véralvadáshoz szükséges tényezőhöz is. Vérzésellenes vitaminként ismert.
A K-vitamin a természetben két formában jelenik meg. A K1 vitamint eredetileg a lucernából vonták ki, növényekben ebben a formájában jelenik meg. Sárga olaj, zsíban oldódik, vízben csak kis mértékben. K2 formáját sokféle baktérium állítja elő.
A K vitamint nem károsítja a fény, a hő vagy a levegő. Ezzel szemben lebomlik erős savak és lúgok, oxidálószerek, röntgensugár és sugárzás, fagyasztás, aszpirin, légszennyezés és ásványi olajok hatására.
Tanulmányok azt mutatják, hogy a máj 50%-ban az étrendből származó és 50%-ban baktériumok által termelt K-vitamint tárol. Az ételekkel elfogyasztott zsír hatására szívódik fel. A vitamin a nyirokrendszeren át kerül az egész szervezetbe, a máj nagy mennyiségben tárolja és elég kevés ürül ki.
A napi beviteli szükséglet felnőtteknek 70-140 mikrogramm, gyermekek számára 35-75 mikrogramm.
Súlyos hiányát nem nagyon sikerült még egyértelműen kimutatni sem alultápláltaknál, sem önkéntes jelentkezőknél, ugyanis még a legrosszabb étrend is tartalmaz annyi K-vitamint, ami feltétlenül szükséges. Hiánya inkább felszívódási problémákra vezethető vissza. Például az alacsony K-vitamin bevitel antibiotikum kúrával kombinálva eredményezhet K-vitamin hiányt, ugyanis az antibiotikumok csökkentik a vitamint termelő baktériumok számát.
A K-vitamin hiányában a vér nehezen alvad, vérzékenység léphet fel. Az orrvérzés vagy másfajta vérzések életveszélyessé is válhatnak.
Számos élelmiszerben megtalálható, nagyobb mennyiségben a karfiolban, káposztában, spenótban, joghurtban, szójában, kisebb mennyiségben pedig a búzában és a zabban. Az állati termékek elenyésző mennyiségben tartalmazzák.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi a különbség a természetes és a szintetikus vitaminok között?

Az idők kezdetén az embernek minden szükséges tápanyag- és vitaminigényét biztosították a föld természetes élelmiszerei. …

Leave a Reply