Kezdőlap / Tag Archives: vitamin

Tag Archives: vitamin

Stresszoldás a vizsgaidőszakban

A főiskolai, egyetemi évek alatt a vizsgaidőszakokban a hallgatók rendkívül stresszes időszakot élnek át, a megfelelő életmód, időbeosztás és táplálékok kiválasztásával kordában tartható a feszültség és sikeresen vehetők a vizsgák okozta akadályok. A rossz minőségű és általában nem is a legolcsóbb gyorséttermi ételek hosszú távon rossz hatással vannak a szervezetre, …

Érdekel a cikk folytatása? »

Vitaminokkal a stressz ellen

A folyamatos stressz csökkenti a tápanyagok és a vitaminok szintjét a szervezetben, ezért is fontos, hogy táplálkozásunkra való fokozottabb odafigyeléssel pótoljuk azokat az anyagokat, melyek egészségünkhöz nélkülözhetetlenek a stresszes időszakokban. B – vitaminokban gazdag étrenddel sokat tehetünk szívünk, érrendszerünk és idegrendszerünk egészségéért. A sütőtök valamint a lencse B – vitaminokban …

Érdekel a cikk folytatása? »

Memóriajavítás

Rohanó életünk velejárója, hogy néhány apróság gyakran kimegy a fejünkből. Ez még nem jelent feltétlenül betegséget. Táplálkozással és egy kis odafigyeléssel elejét vehetjük memóriánk kisebb – nagyobb kihagyásainak és jobban kézben tarthatjuk életünket. Rendszeres testmozgással és a vércukor szinten tartásával már nagyon sokat tettünk agyunk megfelelő vérellátásáért. Szakítsunk időt minden …

Érdekel a cikk folytatása? »

A várandós anya étrendje

A leggyakoribb tévhit a terhes anyák étrendjével kapcsolatban az, hogy kettő helyett kell ennie, s ha valamit megkíván azt feltétlenül meg kell kapnia. Az anya testsúlynövekedése nem befolyásolja a magzat súlyát, csak kifejezett éhezés során fordulhat elő, hogy kórosan kis súlyú lesz az újszülött. Ha viszont az anya túltáplált, ettől …

Érdekel a cikk folytatása? »

Táplálkozási tanácsok reumás betegeknek

Reumás megbetegedések kezelésénél a gyógyszerek szedése és az esetleges kiegészítő terápiás módszerek mellett mi magunk is sokat tehetünk az állapot javítására. Elsősorban a táplálkozásra érdemes odafigyelni, ezzel sokat tehetünk a jobb közérzet és a mielőbbi tünetmentesség eléréséért. Mivel a gyulladás egyik okozója lehet a túlzott állati fehérje fogyasztása, ezért törekedni …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mit egyen egy testépítő?

Egy testépítő számára az étrend kialakításánál elsődleges kérdés, hogy miből fedezze tápanyagszükségletét. A kalóriaszükségletünk fedezésére szolgálnak az úgynevezett kalorigén (energiát nyújtó) tápanyagok, a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok. Ezeken kívül nem kalorigén tápanyagokra is szükségünk van, ezek a vitaminos és az ásványi sók. A kalorigén tápanyagok szervezetünkben elégnek, fűtőanyagként …

Érdekel a cikk folytatása? »

Migrén.

Valaki egyszer azt mondta, „a migrénbe nem lehet belehalni, de valószínűleg akad aki ezt sajnálja, egy-egy roham gyötrelmei közepette”. Vajon miért okoz a migrén akkora szenvedést, hogy még a halál is megváltásnak tűnik? Sajnos erre még az orvosok sem tudnak pontosan válaszolni. Újabb vélekedések szerint az érintett személyeknél valami kiváltó …

Érdekel a cikk folytatása? »

Hasznos összetételek a samponban

Felületaktív anyagok A felületaktív anyagok csökkentik a felszíni nyomást a tisztító formulákban található sokféle összetevő között, és lehetővé teszik a termék könnyebb szétoszlatását. Felületaktív anyagok természetes formában a növényekben találhatók, például a szappanfűben, a jukkában és a quillajában. A természetes anyagokból – kókuszolajból, pálmaolajból vagy olívaolajból – készült szappanok is …

Érdekel a cikk folytatása? »

A vitaminok

Általánosságban a vitaminokat aszerint a szempont rendszerezik, hogy zsírban oldódóak-e vagy pedig vízben. Rendkívül fontos megjegyeznünk és vitaminok szedése előtt mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy nagyobb mennyiségben csak a vízoldékony vitaminokat szabad bevinni a szervezetünkbe, ugyanis ezek a vizelettel néhány órán belül ki is ürülnek, kiválasztódnak a testünkből, míg a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az E-vitamin

Az E-vitamin öregedésgátló vitaminként ismert. Nyolc különféle tokoferol vegyületet azonosítottak az E-vitaminnal, mind hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. A tokoferolok sárga olajok, zsírban oldódnak, hőre nem könnyen bomlanak. Az E-vitamint nagyban károsítják azonban a vasvegyületek, a szintetikus ösztrogén, a klór és a klóros víz. Az E-vitamin 50-85%-a a többi vitaminhoz hasonlóan az …

Érdekel a cikk folytatása? »