Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Amit eszel, azzá leszel: a candida

Amit eszel, azzá leszel: a candida

Amit eszel, azzá leszel: a candida

A candidiasis a fejlett országok legújabb népbetegsége, legfőképpen a civilizációnak köszönhető helytelen táplálkozás miatt.
A candida albicans nevű élesztőgomba a szervezetben természetes módon jelen van, a bélben, a szájban, a nyelőcsőben és a torokban is megtalálható. Egészen addig nem okoz semmilyen problémát, amíg immunrendszerünk le nem gyengül, ekkor azonban változatos tüneteket képes előidézni. Okozhat alhasi fájdalmakat, székrekedést, hasmenést, gyomor- és bélpanaszokat, hullámzó kedélyállapotot, kellemetlen leheletet, éjszakai izzadást, viszketést, bőrkiütéseket, hajhullást, migrént, hasi elhízást, nőgyógyászati vagy urológiai gyulladásos elváltozásokat. Ezeken kívül a depresszió és az allergia kialakulása is kapcsolatba hozható a candidával.
Elszaporodásáért legtöbbször az antibiotikumok túlzott alkalmazása tehető felelőssé, de az ok az étkezési szokásokban is keresendő. A mértéktelen húsevés ugyanúgy veszélyes lehet, hiszen rengeteg az antibiotikummal kezelt állat, ami fogyasztásukkal a szervezetünkbe kerül. A mesterséges adalékanyagokat, tartósítószert, cukrokat, fehérlisztet, élesztőt tartalmazó élelmiszerek szintén a candidának kedveznek. Ha szervezetünket nem juttatjuk elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz, az immunrendszerünk legyengül. Ezt eredményezi az állandó stressz és a túlhajszoltság is. Tovább rontja a helyzetet, ha pihenés helyett a kávéhoz, energiaitalokhoz, cigarettához nyúlunk segítségül, ezek szintén rombolják a védekezőképességet. Ha az elfogyasztott tápanyagok nem tudnak lebomlani a szervezet nem megfelelő oxigénszintje miatt, akkor a lebomlás erjedés útján megy végbe, a gombák nagy örömére. Ezért fontos, hogy naponta legalább egy fél órát töltsünk sétálással, sportolással.
A candida makacs kórokozóként viselkedik, megszabadulni csak az életmód és az étrend megváltoztatásával lehet tőle. A bélrendszer egyensúlyának visszaállításához speciális diétára van szükség – ha az orvos másképp nem rendelkezik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás