Kezdőlap / Állatok / Minimalac, törperöfi egy édes házikedvenc

Minimalac, törperöfi egy édes házikedvenc

A minimalac egy bájos házi kedvenc, aki felveszi a versenyt a kutyákkal is. Bár röfög, töfög, kopog a körme éjjel a padlón, kicsit disznó módon eszik és cseppet szagos is, de azért imádni való! Manapság már több tenyésztő is van az országban, akiktől ilyen malackát lehet beszerezni. Azonban nagyon oda kell figyelni a vásárlásnál, nehogy a végén egy 150 kilós sertés nézzen velünk farkas szemet! :)
Most nem mennék bele a különböző kitenyésztett változatok taglalásába, mert azt ki lehet keresni az interneten. Inkább tenyésztőként mondanék néhány szót róluk.

Picinek majdnem egyformák, megtévesztésig hasonlítanak a normál sertésre, vagy a vietnámi malacra. Az igazi törpe malacnak pici apró fülei vannak, rövid tömzsi alkatú, az orrocskája is tömpe. Amelyiknek hosszú az orra, az kicsit gyanús. A legjobb, ha vásárlás előtt mindkét szülőt meg tudja nézni. Még ekkor is lehet huncutság a dologban, de ez azért már fél siker. A minimalac kifejlett korában átlagosan 15-20 kilós, méretét tekintve akkora, mint egy dagadt középtermetű kutya. :)
Magassága kb. 25-35 cm. Nekem azok a cocák tetszenek, akiknek kocka alakjuk van, vagyis nem hosszúak, hanem rövidebb, tömzsi testalkatúak, kerek pofival, rövid nózival. Vannak kirívó esetek, amikor a malacka még felnőtt, kifejlett mérete nem haladja meg a 10 kilót és a 20-25 centit.
Amerikában nagy keletje van az ilyen extrém kicsi malacoknak. Egy család közel 20 évnyi tenyésztés során hozta létre ezt a méretet. Elférnek egy teáscsészében, innen kapták a nevüket. A neten a teacup pig néven kereshettek rá. Az áruk: 1.000-1.500 Dollár. Nem semmi összeg, bár tényleg elképesztően picik. Annyira, hogy a szabadban csak felügyelettel lehet kiengedni, nehogy elragadja egy bagoly! :)

Magyarországon is több méretet lehet találni, venni. Bár mindegyik törpe, azért vannak köztük méretbeli különbségek. Az árak között is vannak óriási eltérések. Nem feltétlenül a legdrágább a legjobb és a legolcsóbb sem biztos, hogy keverék. Érdemes utána érdeklődni, telefonálni, vásárlás előtt kutakodni és feltétlenül megnézni.
Általában jobban érzik magukat, ha nem egyedül vannak, ezért érdemes meggondolni, hogy egy hasonló nemű testvérét (elkerülve a vérfertőzést), vagy egy idegen vérvonalú minimalacot is veszünk mellé. A fiút és a lányt ne tartsuk együtt, nem egészséges, mert a kan folyamatosan szexelni akar :), a koca pedig csak három hetente ivarzik és ez sok konfliktushoz vezet. Ha két fiút választunk, akkor már néhány napos, hetes korukban érdemes ivartalanítani! (a herélt malac hajlamosabb a hízásra, erre érdemes odafigyelni!)
Ha nem akarunk kettő malacot tartani, akkor remekül kijönnek a kutyákkal is. Bár pici korukban meg kell védeni, mert a kutyák durván játszanak vele.

Az etetésük és tartásuk nem bonyolult, nagy hibát nem lehet elkövetni. Imádják a konyhai maradékokat, zöldségeket, gyümölcsöket. De nagyon vigyázni kell, hogy nem hízók, tehát nem az a cél, hogy rövid idő alatt vágósúlyba kerüljenek!!! A szénhidrátokat csak óvatosan adagoljuk. Az ételük nagy része zöldség és gyümölcs legyen, kiegészítve kenyérrel, kukoricával, táppal, ételmaradékkal. Elsősorban a moslékot részesítik előnyben, ezért langyos vízzel öntsük fel az adagjukat. Akkor találtuk el a vacsorájukat, ha lelkesen csámcsogva veselkednek neki a tálnak! A kismalacokat naponta 2-3 alkalommal etessük, mert még kicsi a gyomruk. A felnőtt, 1 évesnél idősebbeket napi 2-szer elég. Egy-egy adag ne haladja meg az 1, maximum 2 csészényi adagot, melyet kétszeres mennyiségű vízzel, levessel, krumpli lével öntünk fel. Víz mindig legyen előttük, mert az ételből származó folyadék még édes kevés a számukra! Nyáron imádnak fürödni, slaggal szoktam őket locsolni, amiért nagyon hálásak. A helyükön van egy kis mélyedés, amit telelocsolunk vízzel, ebben szoktak kéjesen pancsolni. Ez nem csak bájossá teszi őket, de segít az esetleges élősködők eltávolításában is! Télen egy száraz vacokra van szükségük, amit meg lehet tömni szalmával. Tökéletesen megfelel egy közepes méretű kutyaól.
Kedveskedhetünk nekik friss fűvel. A lucernát, lóherét egyenesen imádják, ölre mennek érte. A legboldogabb röfik egész nap legelnek, csigák, férgek után turkálnak. Így megvan a mozgásuk is, és nem eszik túl magukat. Ne dőljünk be nekik, képesek lennének egész nap enni. Így amikor meglátnak, lelkes és hangos sivalkodással vonják magukra a figyelmet, hogy némi kajához jussanak. Ha nem bírunk nekik ellenállni, ebben az esetben almát, vagy füvet adjunk neki, abból nem lehet baj. Semmi esetre se tömjük tele édességgel, cukorkával. Az elhízott minimalac beteg lesz, nem bír menni és rohanhat majd állatorvoshoz. Betegségekre nem kényes, mi évente 2-3-szor féregtelenítjük, nyáron rühesség ellen lemossuk. Ha jól tartják, semmi baj sem lesz vele és sok-sok évig hallgathatja a boldog röfögésüket!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vörös vari

A vörös vari az egyik legnagyobb majomféle Madagaszkáron. Testhossza akár 56 cm lehet, amihez 62 …

1 hozzászólás

  1. hol lehet venni minimalacot?

Leave a Reply