Kezdőlap / Önismeret / Stressz kezelése / Stresszoldás a vizsgaidőszakban

Stresszoldás a vizsgaidőszakban

A főiskolai, egyetemi évek alatt a vizsgaidőszakokban a hallgatók rendkívül stresszes időszakot élnek át, a megfelelő életmód, időbeosztás és táplálékok kiválasztásával kordában tartható a feszültség és sikeresen vehetők a vizsgák okozta akadályok.
A rossz minőségű és általában nem is a legolcsóbb gyorséttermi ételek hosszú távon rossz hatással vannak a szervezetre, vitamin és ásványi anyag hiányhoz vezet az efféle táplálkozás, ami csak még jobban megnehezíti a folyamatos megfelelést, a vizsgákra való felkészülés szellemi megterhelését.
A zsúfolt vizsgaidőszakban gyakran nincs idő főzőcskézni, ilyenkor is kitűnő megoldást kínál a nyers gyümölcsök fogyasztása. Amellett, hogy feltöltik szervezetünket vitaminokkal és rostokkal, könnyen hozzáférhetőek és az időnként alacsony költségvetésből is kijönni kényszerülő diákok számára is elérhető áron vannak. Az alma ráadásul vizsgák előtt kitűnő memóriajavító hatással bír.
A cink, vas, B – vitaminok és kalcium elengedhetetlenek a szellemi és idegi megterhelés megfelelő kezeléséhez. Aki a vegetáriánus étrend híve, mindenképpen oda kell figyelnie arra is, hogy a húsfogyasztás kerülése ellenére is hozzájusson szervezete a szükséges anyagokhoz, különben súlyos hiánybetegségek alakulhatnak ki.
A fogyókúrát nem célszerű a vizsgaidőszak egyébként is megterhelő idejére időzíteni.
Táplálék kiegészítők fogyasztása elősegítik az immunrendszer védelmét és erősítését.
A stressz kezelés fontos momentuma, hogy tudjuk, hol végesek a tartalékaink. A felkészülés és tanulás mellett időt kell szakítanunk a pihenésre, a kikapcsolódásra is, hogy másnap újult erővel lássunk feladatainknak. A vizsga előtti feszültség oldására alkalmas egy barátokkal közös vacsora, korai lefekvés, egy jó film. Az alkoholt, a túlzott mértékű koffeinfogyasztást mindenképpen érdemes elkerülni ebben az időszakban.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vitaminokkal a stressz ellen

A folyamatos stressz csökkenti a tápanyagok és a vitaminok szintjét a szervezetben, ezért is fontos, …

Leave a Reply