Kezdőlap / Egészség és fitness / Jóga / Pranajama – A szellemi frissesség kulcsa

Pranajama – A szellemi frissesség kulcsa

A Pranayama a levegő felvételének, egyenletességének, kontrollálásának és irányításának folyamata.
A hinduk rendszeresen alkalmazzák, ezzel is elősegítve agyuk megfelelő oxigén-ellátását.
A helyes levegővétel azért fontos számunkra, mert segítségével több oxigén jut a vérünkbe és az agyunkba, mely által életerősnek érezzük magunkat. A másik fontossága a kielégítő oxigénfelvételnek, hogy a Pranayama segítségével megelőzhetjük betegségeinket és jól kezelhetjük a már meglévő, kisebb problémákat. A légzéssel méregtelenítjük is szervezetünket.

A váltott orrú légzést bárki megtanulhatja, csupán az alábbiakra kell odafigyelni:

Amikor a bal orrjáraton keresztül lélegzünk, serkentjük a jobb agyféltekét és erősítjük a paraszimpatikus idegrendszer funkcióját. Ez kapcsolódik a szívritmus lassulásához (a szív erőkifejtése nagyobb lesz, mert szívverésenként nagyobb mennyiségű vér préselődik át a szíven).

Amikor a jobb orrjáraton keresztül lélegzünk, serkentjük a bal agyféltekét és erősítjük a szimpatikus idegrendszer funkcióját. Ennek eredményeként a szívverés gyorsul, magasabb lesz a vérnyomás, nő a testi sejtek oxigén fogyasztása, a bőr vérerei összehúzódnak, fenntartja a testhőmérsékletet (ez a magyarázata annak, hogy a jógik nagyon szélsőséges időjárási körülményeket elviselnek). Akik többnyire a jobb orrjáraton keresztül lélegeznek (pl.: orrsövényferdülés miatt), serkentik a szimpatikus idegrendszert, ami magas vérnyomáshoz vezethet (egyszerű műtéti beavatkozással ez a probléma orvosolható). A váltott orrlyukas légzés segítségével lassítani tudjuk a szívverést. Ezáltal lehetőséget adunk a szívünknek arra, hogy egy kicsit hosszabb ideig pihenhessen, mint általában két egymást követő összehúzódás után. Ez lehetővé teszi, hogy nagyobb mennyiségű vér áramoljon a szívbe és nagyobb erővel húzódjon össze, ezzel erősítjük a szívizomzatot és fenntartjuk jó kondícióját (állapotát).

Mindamellett, hogy nyugtat, és frissít, több élettani szempontból is hasznos:
kiegyensúlyozza a jobb és bal agyféltekéket, javítja a térbeli tájékozódást és tér memóriát (bal orrjárat)
javítja a verbális kifejezést (jobb orrjárat), javítja a megfigyelő képességet (képessé tesz arra, hogy tudást szerezzünk a körülöttünk lévő világról) emlékeink legyenek, melyek a tapasztalatainkból származnak, hogy ennek megfelelően tervezzünk és cselekedjünk!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Test és Lélek egyensúlya

Teljesen mindegy, hogy ki vagy fiatal vagy öreg, férfi, nő, gyere, nyugdíjas. a jógát mindenki …

Leave a Reply