Kezdőlap / Egészség és fitness / Jóga / A jógaterápia tudományos alapja

A jógaterápia tudományos alapja

A tudósokat azóta foglalkoztatja a jóga agyra és testre gyakorolt hatása, amióta az betört a nyugati világba. Az utóbbi évtizedek kutatásai a jóga hatékonyságát igazolták a hátfájás, a sclerosis multiplex, az álmatlanság, a rák, a szívbetegségek és a tuberkulózis eseteiben is. Köztudott, hogy a jóga rugalmasabbá tesz, fejleszti az egyensúlyérzéket, erősíti az immunrendszert, csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet, javítja a lelkiállapotot és csökkenti a stresszt. Bár a jóga sokkal több stressz kezelési módszernél, mégis ez az egyik legnagyobb előnye. A stressz sok betegség okozója lehet, például a migréné, a különböző fekélyeké, az irritábilis bél szindrómáé, de hozzájárul a szívroham, a cukorbetegség és a csontritkulás kialakulásához is. Kevés bizonyíték van rá, hogy a stressz a rák gyógyításában is hatékony, viszont a jóga nem csak hogy javít a rákos beteg életminőségén, de csökkenti a műtét, a sugárkezelés, kemoterápia és egyéb kezelések mellékhatásait, ezáltal növelheti a túlélés esélyét.
Ahhoz, hogy tisztán lássuk a relaxáció szerepét a betegségek megelőzésében, fontos megértenünk a vegetatív idegrendszer működését, ami a szív, a máj, a belek és egyéb belső szervek funkcióit szabályozza. Két része van: a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer. Ha az egyik terület aktivitása magasabb, akkor a másiké alacsonyabb. A szimpatikus idegrendszer az olyan stressz hormonokkal együtt, mint az adrenalin és a kortizol, egy sor változást indít el a testben: megemeli a vérnyomást, a pulzust és a vércukorszintet. Így több vér és oxigén jut a testbe, ami lehetővé teszi, hogy vészhelyzetben az ember képes legyen megvédeni magát. A paraszimpatikus idegrendszer ezzel ellentétben lelassítja a szívverést, csökkenti a vérnyomást, hogy „feldolgozhassunk” a stresszes élményt. Ezt nevezik relaxációs válasznak. Az asana nevű jógagyakorlat, az irányított légzés, a meditáció és a vizualizáció, a paraszimpatikus idegrendszer aktivitását növelik, és segítik a mentális ellazulást. Ugyanakkor a jógatechnikák nem csak a relaxálnak. A gyakorlatok némelyike a szimpatikus idegrendszert stimulálja, ilyen a napüdvözlet, a kaphalabhati légzés és a légzés visszatartás.
Tudományosan bizonyított tehát, hogy a jóga egyensúlyban tart, az egészségünk és a gyógyulásunk kulcsa lehet, akár hiszünk benne, akár nem.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Test és Lélek egyensúlya

Teljesen mindegy, hogy ki vagy fiatal vagy öreg, férfi, nő, gyere, nyugdíjas. a jógát mindenki …

Leave a Reply