Kezdőlap / Egészség és fitness / Jóga / A jóga sokszínűsége

A jóga sokszínűsége

Manapság egyre inkább hódít a jóga. Egyre több jógaiskola nyílik, egyre több az oktató.
Azonban különböző fókuszba helyezik tanításukat, hiszen a résztvevők is különféle igényekkel, illetve elképzelésekkel keresik fel a stúdiókat.

Mit találunk terítéken?

– fitneszközpontúság
Itt kifejezetten testedzésként használják az ászanákat (testhelyzeteket), az egészséges, erős és hajlékony test áll a fókuszban.

– egészséges életmód, terápia
Egészségügyi, testi problémákat igyekeznek megoldani a speciális gyakorlatok segítségével.

– pszichológia, önismeret
Főleg a relaxáció és meditáció áll a középpontban. A lassú tempójú gyakorlatvégzés, légzőgyakorlatok, egészségmegőrző jógatechnikák. Találkozhatunk mantraénekléssel vagy az indiai tradíciók mélyebb ismertetésével.

– teljeskörű vagy tágabb megközelítés
Itt egyaránt fontos a hajlékony és erős test ugyanúgy, mint a nyugodt és békés elme megteremtése. Mindezekkel mondhatni automatikusan érkezik az egészség is.

– különféle irányzatok
Minden irányzatnak van egy mestere, akire az hivatkozik. Többször találkozhatunk teljesen ellentétes
megközelítésekkel az ászanák végzését illetően, de akár a hatásukat tekintve is. (Például egy adott gyakorlatrészt kilégzésre vagy belégzésre végezzünk, illetve milyen problémára alkalmazzuk.)

Ízelítőül a jóga széles választékából: Ashtanga, Iyengar, Bikram, Kundalini, power, agni, integrál, stb.

Mindenképpen tájékozódjunk, mielőtt kiválasztunk egy tanárt vagy iskolát, hogy az igényeinknek leginkább megfelelő foglalkozáson vehessünk részt.

A jóga egyesülést jelent. A test és lélek egyesülését. Az egészséges egyensúlyhoz mindkettő művelése szükséges és ajánlott. Természetesen az önismeret és a fitt test nem csak jógán keresztül elérhető, azonban ez egy olyan ősi, hatékony módszer, ami a jelenben is rendelkezésünkre áll. Éljünk vele!

Ezt mindenképpen olvasd el!

A jógaterápia tudományos alapja

A tudósokat azóta foglalkoztatja a jóga agyra és testre gyakorolt hatása, amióta az betört a …

Leave a Reply