Diszlexia

Minden szülő fél attól, hogy gyermekét hanyatló iskolai eredményei miatt lustának vagy butának csúfolják?
A tanulási problémák valódi oka gyakran az olvasási
zavarban, más néven diszlexiában keresendő.
Magyarországon a gyerekek 20%-a diszlexiás, tehát 10-ből 2 diák nem képes arra, hogy az írott tananyagot elsajátítsa. A diszlexia, a rossz iskolai eredmények önbizalomhiányt esetenként depressziót eredményezhetnek.

Problémát okozhat a betűk, szavak felismerése, leírása, a leírt betűket felcserélhetik, vagy ellenkező irányban olvashatják. Az olvasott szöveget nehezen, és hibásan idézik vissza, tartalmát nem tudják felidézni. Egy teszt segítségével kiszűrhetjük azokat a diákokat, akik ezzel a betegséggel rendelkeznek. Ha tudjuk csemeténkről, hogy diszlexiája van, akkor erre alkalmas módszerekkel ez a nehézség kezelhető, vagy megelőzhető, de például a nyelvtanulás továbbra is nehéz marad.
Ebből következik, hogy hagyományos tanítási módszerekkel nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak megtanulni olvasni. A speciális fejlesztést logopédus végzi.

A diszlexiának két típusát kell megkülönböztetnünk, az egyik a fejlődési diszlexia, a másik a szerzett diszlexia. Attól különböznek egymástól,hogy a fejlődési diszlexia kialakulásáért örökletes okok, a születés során szerzett károsodások vagy egy baleset következményei a felelősek, míg a másik részképességzavart a környezeti tényezők, lelki okok okozzák. A diszlexia leggyakoribb tünetei közé tartoznak a betűtévesztések. Jellemző az olvasás lassúsága és a szövegértés problémái. A diszlexia jellemzően rossz helyesírással jár együtt. Az írás sokszor csúnya vagy akár olvashatatlan.

A diszlexia nem betegség, nem is fogyatékosság. Fontos, hogy a szülő logopédushoz forduljon, ha az egyébként értelmes, okos gyermeken akár már óvodás korában is látszanak diszlexiára utaló jelek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hipnózis

Egészen pontos meghatározását még mindig nem ismerik, pedig a jelenséget magát viszont igen jól. Az …

Hozzászólás