Kezdőlap / Egészség és fitness / Pszichológia / Mi lehet az oka az anorexiának?

Mi lehet az oka az anorexiának?

Nem mondhatjuk meg egyértelműen, hogy mi váltja ki az anorexiát, azt a táplálkozási zavart, amely folyamatos fogyókúrázásra készteti a benne szenvedőt. Az anorexia olyan állapot, amelyben számos társadalmi, érzelmi, biológiai tényező együttesen játszik szerepet. Jóllehet mindenhol azt látjuk, hogy a vékonyság az ideális, még sok minden közrejátszik: a család, az érzelmi nehézségek, alacsony önbecsülés, korábbi traumák.
Akiket az anorexia sújt, többnyire tökéletesen szeretnének lenni. A szülők jó kislányai vagy kisfiai, akik mindent úgy tesznek, ahogy mondják nekik, és meg akarnak felelni mindenkinek. De amíg mindenki rendesnek ismeri őket, belül értéktelennek és elesettnek érzik magukat. Nagyon kritikusak önmagukkal szemben, és elkeseredettek, hogy nem tökéletesek.
Mind emellé járulhat, hogyha a család olyan sportra járatja, ami karcsúságot követel, például balettra, tornára. Ha a szülők maguk is szigorúak és korlátozóak, vagy diétáznak és elvárják, hogy a gyerekek is tökéletesen nézzenek ki, az nagyon nagy nyomással nehezedik a fiatalokra. A tinédzserkorral járó stressz, szakítások, iskolaváltás stb.szintén kiválthatják az anorexiát.
Ennek a betegségnek mind emellé genetikai okai is lehetnek. Ha egy lánynak a testvére anorexiás, tízszer, húszszor nagyobb az esélye rá neki is, mint az átlagnak. Akik anorexiára hajlamosak, magasabb a kortizonszintjük, ami egy stresszel kapcsolatos hormon, ellenben alacsonyabb a szerotonin és norepinefrin szintjük, ami pedig a jó közérzetért felelős.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Értelmi retardáció

A népességnek mintegy 3 százaléka – ami elég tetemes rész! – olyan alacsony teljesítményt nyújt …

Hozzászólás