Kezdőlap / Egészség és fitness / Pszichológia / Az álmatlanság okai

Az álmatlanság okai

Ahhoz, hogy véget vethessünk az álmatlanságunknak, meg kell figyelnünk, hogy mi okozhatja azt. Az esetek felében stressz, szorongás, depresszió áll a háttérben, de szerepet játszanak az alvási szokások, a nappali szokások és az egészségi problémák is. Ha rájöttünk, mi okozza az álmatlanságunkat, könnyebben orvosolhatjuk. Sok stressz ér bennünket? Depressziósnak érezzük magunkat, kilátástalannak a helyzetünket? Sokat aggódunk, szorongunk? A közelmúltban valamilyen trauma ért bennünket? Szedünk-e valamilyen gyógyszert, ami álmatlanságot okozhat? Van-e valamilyen betegségünk, ami akadályoz az alvásban? Csendes és pihentető-e a környezetünk? Naponta ugyanabban vagy más-más időben fekszünk le és kelünk?
Van, hogy az álmatlanság csak pár napig tart és magától elmúlik, főleg ha valamilyen alkalomhoz kötődően sok stressz ér bennünket, mint egy vizsga, szakítás vagy repülőutazás. Van azonban, hogy hosszú ideig fennáll.
Az álmatlanság pszichológiai oka lehet például a depresszió, szorongás, folyamatos stressz, trauma. Egyes gyógyszerek is okozhatják a problémát, mint az antidepresszánsok, alkoholtartalmú megfázás elleni szerek, koffeintartalmú fájdalomcsillapítók, vízhajtók, vérnyomáscsökkentők. Mivel mind a szorongás és a depresszió, mind az azok elleni gyógyszerek okai lehetnek a problémának, célszerűbb lenne a kiváltó okot megszüntetni.
Vannak betegségek, amelyek szintén álmatlansággal járhatnak, ilyen az asztma, az allergiák, a Parkinson-kór, a pajzsmirigy-túlműködés, a reflux, a vesebetegségek, a rák, vagy a különböző fájdalmak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hipnózis

Egészen pontos meghatározását még mindig nem ismerik, pedig a jelenséget magát viszont igen jól. Az …

Hozzászólás