Kezdőlap / Egészség és fitness / Pszichológia / Ötletek álmatlanság ellen

Ötletek álmatlanság ellen

Minél több gondunk van az alvással, annál többet gondolkodunk rajta. Kinek van nagy kedve aludni menni, ha tudja, hogy éjjel kettőkor felébred és csak hánykolódni fog órákon keresztül? Az is lehet, hogy aggódunk, mert másnap nagy nap lesz, és muszáj lenne nyolc órát aludnunk, ilyenkor persze nem megy. Ha azon rágódunk, hogy hogy fogunk elaludni, csak több adrenalin termelődik a szervezetünkben, ami viszont felélénkít. Ha ez az aggodalom tart ébren bennünket, legjobb, ha megtanuljuk, hogy az ágyunkat ne a szorongással és frusztrációval kössük össze, hanem az alvással.
Az ágyat csak alvásra és kikapcsolódásra használjuk. Ne dolgozzunk, tévézzünk az ágyból, ne ott használjuk a laptopot, jobb ha nem is ott olvasunk. Ha az agyunk az ágyat az alvással köti össze, akkor kap egy jelet, amint lefekszünk, hogy ez a pihenés ideje.
Ha sokáig nem tudunk aludni, ne forgolódjunk órákig, ne erőltessük. Inkább keljünk fel, olvassunk, igyunk egy meleg koffeinmentes teát, hallgassunk megnyugtató zenét. Amikor elálmosodtunk, feküdjünk vissza az ágyunkba.
Ha folyton az órát nézzük, hogy mikor lesz már reggel, az biztos módszer ahhoz, hogy tényleg ne tudjunk aludni. Ezért jobb, ha az ágyból nem látjuk az órát. Ébresztőórát természetesen használjunk, ha időben kell felkelnünk, de inkább ne nézegessük az időt, amíg az ágyban vagyunk.
Amikor amiatt szorongunk, hogy nem tudjuk magunkat kipihenni, gyakran olyan negatív gondolataink vannak, amelyek tényleg meghiúsíthatják a pihenést. Érdemes ezeket pozitívabb, reálisabb gondolatokkal felcserélnünk.
Azt gondolhatjuk, hogy minden éjjel jól kellene aludnunk, mert az a normális, holott sok ember szenved ugyanettől a problémától. Nem minden éjszaka egyforma. Gyakorlással nekünk is menni fog az alvás. Lehet, hogy kétségbe esünk, hogy ha nem alszunk eleget, nem megyünk át a vizsgán, vagy nem tudunk jól teljesíteni a munkahelyen. Jobb, ha azt mondjuk magunknak: átmegyek a vizsgán és jól teljesítek akkor is, ha most nem alszom eleget. Ha nem is tudok aludni, de kipihenem magam.
Ne gondoljuk, hogy egyszerűen tudjuk, legalább egy órára lesz szükség az elalváshoz. Lehet, hogy másképp lesz és hamarabb elalszunk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hipnózis

Egészen pontos meghatározását még mindig nem ismerik, pedig a jelenséget magát viszont igen jól. Az …

Hozzászólás