Kezdőlap / Testépítés / A testépítő és a káros szenvedélyek

A testépítő és a káros szenvedélyek

A dohányzás ártalmas hatását a szervezetre már régen bebizonyították. Ez a károsító hatás a sportoló – így a testépítő – szervezetére még fokozottabban érvényes. A legegyszerűbb azt mondani, hogy a legjobb, ha nem dohányzunk.

A tények azt mutatják, hogy sokan vannak, akik már azelőtt rászoktak a dohányzásra, mielőtt elkezdtek volna sportolni, mégis szeretne sportolni, de a dohányzásról leszokni már képtelen. Sokan vannak ilyenek. Jellemző, hogy az edző, vagy a lelkiismeret tiltja, mégis titokban rágyújt. A megoldás pofonegyszerű: itt is kövessük a fokozatosság elvét! Csökkentsük a fogyasztásunkat úgy, hogy egy idő után eljussunk arra a szintre, hogy csak napi egy-két szálat szívunk el, ami – bár még mindig káros valamelyest – az egy-két doboztól már oly messze van. Innen az abbahagyás is könnyebb.

Azonnali leszoktatással szinte lehetetlen letenni a cigarettát, persze van, akinek sikerül, de többen szoknak vissza. A dohányos ember ugyanis nikotinéhségben szenved, a szervezet az évek óta tartó füstölés alatt megszokta a méreg bevitelét, és szinte már igényli.

A dohányzás mellett mellet az alkohol az, ami leggyakrabban függőséget okoz. Hazánk előkelő helyen áll a világon az egy főre eső alkoholfogyasztás tekintetében. Az alkoholfogyasztás népbetegség, a kor nem számít. És nem is az alkohollal magával van a baj, hanem annak mértéktelen fogyasztásáról, mértéket pedig nálunk senki nem tud tartani. De mit tegyen a sportoló?

A legjobb, ha sportoló egy kortyot sem iszik, főleg, ha valaki komolyan gondolja a sportot, legyen szó atlétikáról vagy testépítésről, akkor ezt komolyan be is tartja, étkezéseit is ehhez igazítja. A tapasztalatok szerint a testépítés – a fegyelemből adódóan – olyan sport, ahol az azt űzők számára az alkohol nem okoz problémákat. Gondoljunk bele, testépítésről csak akkor beszélhetünk, ha valaki elszánt, hisz ez egy olyan sport, melyet teljesen át kell alakítani életünket. Ha pedig a folyamat elkezdődött, akkor a testépítőnek esze ágában sincs mindent tönkrevágnia az alkohollal. Azért sem többek között azért is, mert az alkoholra nincs szüksége a testépítő szervezetnek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyerekkori edzés

Európában egyre gyakoribb a gyerekek túlzott méretű elhízása, és most nem egy adott korcsoportra kell …

Leave a Reply