Kezdőlap / Testépítés / Testépítés alapjai

Testépítés alapjai

A 1700-as években alakult ki a testépítés mint sportág. Célja a test formálása, melyet versenyek során nem a test fizikai teljesítményét hanem a megjelenését értékelik. A testépítő edzés különböző tömegű súlyzókkal mindig egy meghatározót izomcsoportra hat. A testépítők különböző edzésprogramokat alkalmaznak amelyeknek a következménye izomzatuk megnövekedése.
A testépítés széles skálán mozog mivel vannak akik csak jól szeretnék érezni magukat a bőrükben az edzést követően, de vannak akik ezt már hosszú évek óta magasabb szinten művelik és versenyeken való részvétellel elismertséget szereznek.
Függően attól, hogy ki milyen edzettségi szinten van az szerint van a heti edzés, ez lehet 3-5 alkalom is. A edzés két irányban mozdulhat el a szálkásítás és a tömegnövelés irányába. A testépítés nem csak az edzésről szól hanem a megfelelő étkezésről, alvásról is.

Testépítés mint életforma

Ez egy életformai amely kihat a személy teljes életére, ez meghatározza a napi tevékenységét.
Mint már mondtam vannak akik ezt nem versenyszerűen csinálják csupán egészségesen szeretnének élni, és egészségesebben is fognak élni ha testüket megfelelő kondiba tartják mint azok az emberek akik nem szánnak időt testük karbantartására. Bármikor ellehet kezdeni a testépítést viszont ami nagyon fontos, hogy megfelelő edzéstervet tudjunk kialakítani magunknak.
Ebben nagy segítségünkre lehetnek szakavatott személyek, ismerősök, barátok, valamint minden olyan személy aki rálátással bír az élet ezen területére.
Sajnos néha elszáll a kedv a testépítéstől már azoknak is akik ezt régebb óta művelik és ez nem függ attól, hogy valaki kezdő e vagy verseny szerűen űzi ezért némi motivációra van szükség.
Különböző célok kitűzése is sokat segíthet ilyenkor, újból vissza adhatja a kedvet a testépítéshez.

Hivatásos testépítők

A testépítést valakik hivatásként gyakorolják, céljuk másoknak megtanítani a testépítés minden szakaszát az edzéstől az étkezésig. Különböző tanfolyamokon el lehet sajátítani és meg lehet tanulni a testépítést a legapróbb részletekig.
Ilyen tanfolyamokból testépítő és fitness sportedzők, aerobik sport edzők, életmód tanácsadók kerülhetnek ki.
A test minden izomcsoportját nyakizmot, hasizmot, hátizmot, combot, vádlit külön – külön lehet fejleszteni az edzéstervben szereplő gyakorlatokkal.

Étrend a testépítéshez

A testépítő étrend majd ugyan olyan fontos mint maga az edzés, nem mindegy, hogy reggelire, ebédre, vagy vacsorára milyen ételeket fogyasztunk.
Reggelire saláta, sonka, rozskenyér. Ebédre halfilé, rizs, főtt burgonya, levesek, főzelékek. Vacsora pedig este 6 óra körül legyen ami zöldségből, joghurtból álljon.
A mai világban egy testépítőnek már elengedhetetlen az étrend kiegészítők fogyasztása, melyek vitamin és ásványi anyagok formájában érhetők el a különböző fitness boltokban.

Záró gondolatok

A testépítéssel kapcsolatos írásomat a következő gondolatokkal zárnám, úgy gondolom, hogy csak kemény edzéssel lehet komoly eredményeket elérni testünk formálása érdekében.
Mindig követni kell az edzéstervben leírtakat, valamint nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő étkezésre mely elősegíti testünk megfelelő fejlődését és az egészségünk megőrzését.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyerekkori edzés

Európában egyre gyakoribb a gyerekek túlzott méretű elhízása, és most nem egy adott korcsoportra kell …

Leave a Reply