Kezdőlap / Természetgyógyászat / Bevezetés az aromaterápiába

Bevezetés az aromaterápiába

Az aromaterápia az alternatív természetgyógyászat egyik fontos területe. A szó maga görög eredetű, jelentése a növényekből nyert illatok felhasználása terápiás célra. Története több ezer éves, már az ókori keleten valamint a görög és római birodalomban is ismerték az illatok jótékony hatásait, bár akkoriban elsősorban vallásos szertartások során használták őket. Modern korunkban alkalmazásuk a huszadik században vált széles körben elterjedtté.
Az illatok jelentősen hozzájárulnak mindennapi közérzetünkhöz, ellazíthatnak, vagy éppen élénkíthetnek, és ezen felül jelentős gyógyászati hatásuk is van. Az illóolajokat több módon is felhasználhatjuk, párologtathatunk, inhalálhatunk vagy akár a fürdővizünkbe is cseppenthetünk belőlük. Bizonyos illóolajok masszázsra és sebkezelésre is alkalmasak. Másokat belsőleg is lehet alkalmazni különféle betegségek esetén, de ilyenkor mindig nagyon kell figyelni az adagolásra, hiszen ezek az olajok nagy koncentrációban tartalmaznak növényi származékokat.
Az illóolajokat ipari körülmények közt nyerik ki növényekből többféle technika segítségével, mint például a lepárlás vagy a préselés. Előállításukkal akár otthon is lehet próbálkozni, de érdemes tudni, hogy a megfelelő gyártási technikák és eszközök nélkül nem érhető el a megfelelő koncentráció, így a hatás is gyengébb lesz.
Sajnos gyakran hamisítják is őket, ezért minden esetben megbízható helyről szerezzük be a termékeket, akkor is, ha áruk viszonylag drága. A hamisítványok nem ellenőrzött körülmények közt készülnek, ezért akár az egészségünkre is ártalmasak lehetnek. Használatuk előtt feltétlenül olvassuk el a tájékoztatót és tartsuk be az ajánlott mennyiséget, mert vannak bizonyos fajta illóolajok, amelyeket bizonyos betegségekben szenvedők vagy várandós nők nem használhatnak teljes biztonsággal.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aromaterápia – az illatok világa

Az aromaterápia során a különféle illatok szervezetre gyakorolt jótékony hatásait fedezhetjük fel. Egyes illatok relaxációs …

Leave a Reply