Kezdőlap / Természetgyógyászat / Gyógynövényekkel a nyavalyáink ellen

Gyógynövényekkel a nyavalyáink ellen

A gyógynövényeket 3 csoportba szokták sorolni: enyhe, erős és mérgező hatásúak. Az utóbbiak használatát még szakemberek is ritkán vagy csak igen kis dózisban javasolják.
A gyógynövények gyógyhatása sajátos vegyi összetételüktől függ, mely megmutatkozik ízükben, illatukban, szerkezetükben és egyéb tulajdonságaikban. Mindezeknek köszönhetően hatékonyan segítik a természetes gyógyulási folyamatokat.
A gyógynövényeket friss vagy szárított állapotukban használhatjuk, de mindkét esetben nagy jelentősége van a minőségnek. Ezt befolyásolja, hogy hol és hogyan nőtt a növény, mikor szedték, hogyan szárították és hogyan dolgozták fel. A friss, élénk színű, erős illatú gyógynövények valószínűleg jó minőségűek. Szárított változataik fél-egy év alatt veszítenek értékükből, porrá őrölve még hamarabb is. A legkevésbé tartósak az illóolaj tartalmúak, mint pl. a menta a cickafark, az angyalgyökér.
Ha későbbi felhasználás céljára gyűjtjük a növényeket, kössük őket kis csokrokba, és hajtással lefelé akasszuk száraz, meleg helyre. Tálcára, rácsra vagy hálóra is teríthetjük őket úgy, hogy ne érjék egymást, és minél jobban átjárja a levegő.
A növények felhasználási módozatai igen széles skálájúak, úgy mint: teák, tinktúrák, kivonatok, szirupok, tabletták, kúpok, borogatások, tapaszok, olajok, kenőcsök, de ülőfürdőben történő használatuk is közismert.
Megéri az energiaráfordítás, hogy megismerjük az útszéli és a kerti gyomok gyógyhatásait, ahelyett, hogy csupán a kiirtásukra koncentrálunk. Szinte kiáltanak, hogy használjuk őket: a pitypang vagy az útifű leveléből készült tea a húgyúti megbetegedésekre jó, a pitypang vagy a katáng gyökere a májbetegségekre, a mályvalevél láz és fekélyek esetén, a tyúkhúr a zsírfelesleg és bőrproblémák ellen jó, a kamilla többek között az emésztőszervi és idegbetegségek ellen, a cickafark enyhíti a menstruációs fájdalmakat. Még hosszasan lehetne sorolni a listát, ehhez egy könyvnyi terjedelemre lenne szükség.
Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a gyógynövényeket sem szabad mértéktelenül használni, és a velük való gyógyítás nem minden esetben helyettesítheti az orvosi ellátást.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aromaterápia – az illatok világa

Az aromaterápia során a különféle illatok szervezetre gyakorolt jótékony hatásait fedezhetjük fel. Egyes illatok relaxációs …

Leave a Reply