Kezdőlap / Természetgyógyászat / Aromaterápia – az illatok világa

Aromaterápia – az illatok világa

Az aromaterápia során a különféle illatok szervezetre gyakorolt jótékony hatásait fedezhetjük fel. Egyes illatok relaxációs hatással bírnak; elősegítik az ellazulást, a meditációt és hatékonyan alkalmazhatóak alvásproblémák esetén is. Mások pont ellenkezően befolyásolják a szervezet működését; felélénkítenek, serkentik az agyműködést, ennek például vizsgára készülésnél, tanulásnál vehetjük hasznát. Emellett bizonyos betegségek vagy sérülések gyógyításánál is eredményesen használhatóak. A következőkben bemutatjuk pár ismertebb illóolaj szervezetre gyakorolt hatásait. A kakkukfű és az eukaliptusz inhalációja elsősorban légúti megbetegedésekben szenvedőknek hozhat enyhülést a fájdalmakra és a köhögésre. A levendula közismert nyugtató hatásáról, akár belsőleg, akár párologtatásra használva. Az elalvás megkönnyítése érdekében a párnánkra is cseppenthetünk egy kis levendulaolajt. A sérült bőr megnyugtatására is használható a bőrbe masszírozva.
A kamilla is nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású, de allergiás betegek és terhes nők számára ellenjavallt a használata. A macskagyökér, a citromfű és a komló szintén hatásosak az idegesség és a szorongás csökkentésére. A rozmaring a vérnyomás növelésére és fejfájás csillapítására alkalmas, de várandós nők nem alkalmazhatják. A teacserje kiváló immunerősítő és gombás fertőzéseket is lehet vele kezelni. Az erdei fenyő frissítő és izzadáscsökkentő hatású. A rózsafa és a majoránna baktériumölő. A borsmenta alkalomszerű használata görcsoldó és fejfájás csillapító, emellett élénkítő, de a vérnyomást emeli. Kismamák és gyerekek számára alkalmazása tilos. Az illóolajokat általános bőrápolásra is használhatjuk; normál bőrre rózsafát vagy levendulát, száraz bőrre ylang-ylang-ot vagy narancshéjat, zsíros bőrre pedig bergamottot, szantált vagy fodormentát.
Mint láthatjuk az aromaterápia igen széles körben alkalmazható terápiás módszer, érdemes megismerkedni sokszínű világával.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lándzsás Útifű

Az egyik legismertebb gyógynövényünk,a lándzsás útifű-és közeli rokona a nagy levelű útifű.Bárhol megtalálható a kertekben …

Leave a Reply