Kezdőlap / Testépítés / Az edzőteremről…

Az edzőteremről…

Országszerte rengeteg edzőterem áll rendelkezésre és várja a sportolni, kondicionálni vágyókat. Szinte nincs olyan nagyobb település, ahol ne volna több komoly, jól felszerelt edzőterem, ahol általában számos másodlagos szolgáltatás mellett még szakmai segítséget is kaphatunk. Persze vannak kisebb települések, ahol még híján vannak az edzőteremnek, remélhetőleg az ilyen helyekre is előbb utóbb eljut az edzési lehetőség – hisz mindenhol van olyan fiatal, aki szeretné kondicionálni a testét.

Azonban azt el kell ismernünk, hogy a terembe járást nem mindenki engedheti meg magának. először is fizetnünk kell a bérletet, ami nem mindenhol olyan olcsó, ezen felül nem egyszer át kell verekednie magát az embernek a fél városon, ami pedig idő – márpedig az idő is pénz. Harmadikként felmerülhet az is, hogy az illető bátortalan, nem akar, vagy nem szeretne mások előtt edzeni, mert fél, hogy megszólják, vagy kényelmetlenül érezné magát. Ebben az esetben, ha van elég kreativitásunk, akkor akár saját kis edzőterem létrehozását is megoldhatjuk!

A kondicionálás teremsport – persze jó volna sokszor kinn lenni a levegőn, de ez a mi esetünkben nem nagyon oldható meg. Ennek érdekében először is a megfelelő helységet kell kiválasztanunk, ez lehet pince, garázs, nyári konyha, bármi, ahol néhány négyzetméternyi helyünk van.

Milyen felszerelésekre van szükségünk? Nem árt, ha beszerzünk gumiköteleket és expandert is, hisz ezek nagyon jó segédeszközök a testépítésben. Szükségünk lesz kézi súlyzókra; egykezesekre (2-10 kg-ig) és kétkezesre 8több méretben és súlyban). Persze extrém helyzetekben – ha nincs elegendő anyagi keretünk – akár saját magunk és készíthetünk súlyokat. Az egy- és kétkezes súlyzók biztosítják edzésprogramunk alapját, azonban az igazi sikerekhez ennél azért többre van szükségünk.

Egy igazi edzőteremből nem hiányozhat a fekvenyomópad és a különböző erőgépek sem. Ezen felül még beépíthetünk guggoló állványt, haspadot, illetve bordásfalt is. A gépeket meghatározott, fix helyen helyezzük el, úgy, hogy az edzésünk folyamatosságát ne akadályozzák.

Ezek kívül még mire lehet szüksége egy mindenre elszánt testépítőnek? Ott vannak a futópadok, elliptikus trénerek, hátgépek, és a többi berendezés, melyek mind az aerob- vagy más jellegű munkánkat segítik. Ezen túl nem lesz másra szükségünk, mint jó sok kitartásra és verejtékes munkára.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Testépítő versenyek

A testépítés egy esztétikai sport, ebből kifolyólag a versenyeken semmiféle „sporttevékenység” nincs, nem a fizikai …

Leave a Reply