Kezdőlap / Tag Archives: dohány

Tag Archives: dohány

A testépítő és a káros szenvedélyek

A dohányzás ártalmas hatását a szervezetre már régen bebizonyították. Ez a károsító hatás a sportoló – így a testépítő – szervezetére még fokozottabban érvényes. A legegyszerűbb azt mondani, hogy a legjobb, ha nem dohányzunk. A tények azt mutatják, hogy sokan vannak, akik már azelőtt rászoktak a dohányzásra, mielőtt elkezdtek volna …

Érdekel a cikk folytatása? »

Miért nehéz leszokni a cigarettáról?

Frank, azután pár nappal, hogy elszívta utolsó cigarettáját, azon kapta magát, hogy négykézláb keresi a padlódeszkák közé leesett csikkeket. “Ekkor betelt a pohár – meséli. – Amikor ráeszméltem, mit teszek, undor fogott el, és soha többé nem gyújtottam rá.” De miért ennyire nehéz megszabadulni a cigarettától? A kutatók szerint ennek …

Érdekel a cikk folytatása? »

A dohányzás hatásai

Ma Magyarországon a lakosság csaknem fele dohányos. A dohányzás népszerű szokás minden korosztály körében. A fiatalabbak azért gyújtanak rá, mert nagyok akarnak lenni, az idősebbek pedig habitusból, vagy függőségből. Habituális dohányzónak nevezik azt, aki a megszokás miatt gyújt rá. A dohányos emberek ezen csoportja nem szenved fizikai elvonási tünetektől, mindössze …

Érdekel a cikk folytatása? »

Dohánytermékek

A dohányt sokféle módon használják az emberek élvezeti cikként. Egyes termékeket még gyógynövényboltban, bioboltban is árusítanak, azt sugallva ezzel, mintha kevésbé volna káros hatással a szervezetünkre. Általában milyen formában használják a dohányt az emberek? Főleg az ázsiai országokban elterjedt a “bidi”, mely kis, kézzel sodort cigaretta. Ebből sokkal több kátrány, …

Érdekel a cikk folytatása? »

A dohányzás

A dohány a burgonyafélék családjába tartozó évelő növény, Közép-Amerikából származik. Hozzánk csak a 14. század közepe táján érkezett, az viszont majdnem biztosra vehető, hogy a tengeren túli kontinensen a történelem előtti időktől ismerik. A dohány levelei nagyon magas százalékban tartalmaznak alkaloidokat, főként nikotint! Ez az anyag biokémiai szempontokat figyelembe véve …

Érdekel a cikk folytatása? »