Kezdőlap / Egészség és fitness / Dohánytermékek

Dohánytermékek

A dohányt sokféle módon használják az emberek élvezeti cikként. Egyes termékeket még gyógynövényboltban, bioboltban is árusítanak, azt sugallva ezzel, mintha kevésbé volna káros hatással a szervezetünkre. Általában milyen formában használják a dohányt az emberek?
Főleg az ázsiai országokban elterjedt a „bidi”, mely kis, kézzel sodort cigaretta. Ebből sokkal több kátrány, nikotin és szén-monoxid szabadul fel, mint egy hagyományos cigarettából.
A dohányt 60-40 százalékos arányban szegfűszeggel keverve kapjuk a szegfűszeges cigarettát, azaz a „kretek”-et. Ebből szintén több káros anyag távozik és szívódik fel, mint hagyományos társaikból.
Pipába tömve és meggyújtva a dohányt ugyanolyan veszélynek teszi ki magát a dohányzó, mint cigarettázáskor: mindkettő sokfajta rákot és rengeteg más betegséget okoz.
A kultusztárgyként tisztelt szivar úgy készül, hogy a dohányt szorosan dohánylevelekbe tekerik, illetve dohánylevélből készült papírba burkolják. Így a nikotin nemcsak meggyújtott állapotban választódik ki, hanem ez az enyhén lúgos dohány már a szájban felszívódik és kifejti hatását.
A füstmentes dohány lényege szintén az, hogy a nikotin szájon keresztül bekerüljön a véráramba. Ilyen a rágódohány, a szopogatós dohány, és az ízesített „gutkha”, melyet Délkelet-Ázsiában használnak. Ezek éppolyan ártalmasak, mint bármely más dohánytermék.
Manapság terjed a fiatalok körében a vízipipa, vagy más nevekebong, huka, nargilé, illetve shisha. A vízipipával a dohányfüstöt vízen keresztül inhalálják, gyakran ízesítik a kellemes ízhatás kedvéért gyümölccsel, fűszerekkel. Ennek ellenére jelentős mennyiségű méreg juthat a tüdőbe így is, például rákkeltő anyagok.
Az Egészségügyi Világszervezet kijelentése szerint „a dohány minden formában halált okoz”. És rengeteg betegség, ami a dohányzással függ össze, okoz halált, például a rák különböző fajtái, valamint a szív- és érrendszeri betegségek. De a dohányzás árt a magzatnak, a gyermekeknek és környezetünknek, akik kénytelenek belélegezni a füstöt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Leave a Reply