Tejmentes diéta

A tejfehérje fő alkotórésze, a kazein egyeseknél allergiás reakciót idézhet elő, míg a tejcukor (vagy laktóz) érzékenységet vélt ki. A lakóz toleranciában szenvedő emberek szervezetében nem termelődik elegendő mennyiség a laktóz nevű emésztőenzimből, ezért a tejcukor lebontatlanul a vastagbélbe kerül, és a problémák ekkor kezdődnek: a bélgázképződés fokozódik, illetve hasmenés jelentkezik.
Tejallergiánál ezek mellé bőrkiütés, valamint asztma társulhat.
A tüneteket általában rögtön táplálék elfogyasztása után fellépnek, de előfordulhat, hogy két napig váratnak magukra. Más élelmiszerhez hasonlóan a tejet sem olyan könnyű száműzni az étrendünkből mint azt elsőre gondolnánk: egész váratlan „helyeken” rejtőzhet, mint például, leheletfrissítő mentolos cukorkában, energiaszeletekben, salátaöntetekben. Az a bizonyos, hogy nem árt résen lenni és mindig elolvasni a csomagoláson az összetevők listáját, de emellett célszerű minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasztani. Sok ember jórészt a fejből és a tejtermékből jut hozzá a kalciumhoz, ehhez a nélkülözhetetlen táplálékhoz, amely nemcsak a csontozatot erősíti, hanem számos élettani folyamatban, pl. a véralvadásban és az idegi ingerületek továbbításában is fontos szerepet játszik.

A rizs- és a mandulatej vagy a szójaital zabpehelyre öntve vagy kásába keverve nagyon finom, de tápértékben elmarad a tejtől. A kecsketej pedig a betegek többségénél ugyanolyan allergiás vagy érzékenységi reakciót vált ki, mint a tehéntej.
A joghurtot sok laktózintoleranciában szenvedő ember nem tudja enni, mert a benne lévő hasznos baktériumflóra részt vesz a tejcukor lebontásához szükséges enzimek előállításában. Ha így is van, a szervezet kalciumigényét pusztán ez úton nem lehet fedezni. A szükséges mennyiséget tehát más táplálékokból, például sötétzöld levélzöldségekből, szálkástul fogyasztott szardíniából, kalciummal dúsított narancsléből kell biztosítani.

Ajánlott élelmiszerek:
hajdina, sötétzöld levelű zöldség, paradicsom, lazac, barna rizs, rizstej,mandulatej,szójatej és más kalciumban gazdag táplálékok.

Napi adag:
100-1200 mg kalcium bevitel, amely Kb. ennyi van 120 b tofuban vagy 1 csésze szareptaimustár-levélben ( indiai répában).

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Leave a Reply