Kezdőlap / Egészség és fitness / A dohányzás hatásai

A dohányzás hatásai

Ma Magyarországon a lakosság csaknem fele dohányos. A dohányzás népszerű szokás minden korosztály körében. A fiatalabbak azért gyújtanak rá, mert nagyok akarnak lenni, az idősebbek pedig habitusból, vagy függőségből. Habituális dohányzónak nevezik azt, aki a megszokás miatt gyújt rá. A dohányos emberek ezen csoportja nem szenved fizikai elvonási tünetektől, mindössze hiányérzete van abban az esetben, ha nem gyújt rá azokon a helyeken, vagy azokban a szituációkban, ahol általában szokott. Nagyszerű példa erre az autóban, a piros lámpáknál való dohányzás. Nikotinistának azt a dohányost nevezzük, aki a dohányban található nikotin felszívódása érdekében dohányzik. A nikotin az idegrendszerben örömérzetet kelt, és amennyiben ez a vegyi anyag kiürül, vagy nem kerül megfelelő mennyiségben a szervezetbe, az elvont dohányos fizikai tüneteket is tapasztal magán, úgymint kézremegés, fejfájás, zavartság.
A dohányzás során azonban nem a nikotin rejti a legnagyobb veszélyt magában. A cigaretta egyik fő alkotóeleme a kátrány, amely a tüdőben lerakódva csökkenti a hasznos légzőfelületet. A kátrány miatt csökken a dohányosok fizikai teljesítménye is.
Az utóbbi időben egyre több lehetőség nyílt a szenvedélybetegek részére, hogy ezen káros szokásukról sikerüljön lemondaniuk. A legfontosabb tény, hogy a leszokáshoz elsősorban akaraterő kell. A gyógyszerek segíthetnek a leszokásban, azonban ha nem akarunk, nem is fogunk tudni leszokni a dohányzásról. Gyógyszereket mindig csak gyógyszertárból vásároljunk – az interneten vásárolt termékek ártalmasak lehetnek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Leave a Reply