Kezdőlap / Egészség és fitness / Miért nehéz leszokni a cigarettáról?

Miért nehéz leszokni a cigarettáról?

Frank, azután pár nappal, hogy elszívta utolsó cigarettáját, azon kapta magát, hogy négykézláb keresi a padlódeszkák közé leesett csikkeket. „Ekkor betelt a pohár – meséli. – Amikor ráeszméltem, mit teszek, undor fogott el, és soha többé nem gyújtottam rá.”
De miért ennyire nehéz megszabadulni a cigarettától? A kutatók szerint ennek több oka is van:
1. A dohány éppolyan függőséget okoz, mint a kábítószerek. A leszokáskor jelentkező nikotinéhség az első három napban a legerősebb, majd két héten belül alábbhagy. Ezalatt hullámokban tör rád, nem folyamatosan. Ha ez történik, érdemes várni úgy öt percet, nem pedig rögtön a cigarettáért nyúlni, és a nikotinéhség elmúlik.
2. A belélegzett nikotin csupán 7 másodperc alatt eljut az agyba, így gyorsan fejti ki hatását. Mindössze egyetlen slukk képes az agyban található nikotinreceptorok akár 50 százalékát is aktiválni 3 órára! Emiatt a leszokás időszakában csak egy kis kóstoló következménye a teljes visszaesés is lehet. egyéb elvonási tünetek is jelentkeznek, mint például fáradékonyság, koncentrációzavar, fájdalmak, köhögés, viszketés, izzadás, ingerlékenység, türelmetlenség, hangulatváltozások. Ám ezek a tünetek négy-hat héten belül enyhülnek, és a kritikus időszakban segíthet, ha jobban odafigyelünk az elegendő alvásra, egészséges táplálkozásra, és a testmozgásra.
3. A dohányzás szerves részévé válik az emberek mindennapi életének, mert olyan tevékenységekkel párosul, mint az evés, az ivás, a beszélgetés, a stressz levezetése. Ezért a cigarettázással kapcsolatos szokások kerülése megkönnyítheti a leszokást. Például sokan a kávészünetekben gyújtottak rá, és és évek múlva is vágyat érezhetnek összekapcsolni a kávézást egy cigaretta elszívásával. Ám ez a pszichés kötődés idővel halványul és veszít erejéből.
Tanulmányok bizonyítják, hogy csaknem 90 százaléka azoknak, akik engednek a kísértésnek, újra visszaszokik a dohányzásra. Ám több esélye van annak, aki felkészül a lehetséges akadályokra és buktatókra.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Leave a Reply