Kezdőlap / Önismeret / Stressz kezelése / Vitaminokkal a stressz ellen

Vitaminokkal a stressz ellen

A folyamatos stressz csökkenti a tápanyagok és a vitaminok szintjét a szervezetben, ezért is fontos, hogy táplálkozásunkra való fokozottabb odafigyeléssel pótoljuk azokat az anyagokat, melyek egészségünkhöz nélkülözhetetlenek a stresszes időszakokban.
B – vitaminokban gazdag étrenddel sokat tehetünk szívünk, érrendszerünk és idegrendszerünk egészségéért. A sütőtök valamint a lencse B – vitaminokban gazdag tápanyag és emellett sok energiához is juttatja szervezetünket.
Mivel a B – vitaminok vízben oldódnak, ezért minden napos utánpótlásra szorulunk belőle. Esetleges táplálék kiegészítőkkel is szinten tarthatjuk, de legjobb mégis táplálékainkkal magunkhoz venni azt. A barna rizs, a tejtermékek, a hüvelyesek, a sovány húsok, aszalt és friss gyümölcsök valamint a tengeri élőlények fogyasztása lehet segítségünkre ebben.
A C – vitamin a stressz kezelésében is jótékony hatással van ránk. Egészséges és ellenálló immunrendszerrel könnyebb felvenni a harcot a mindennapi idegeskedéssel. Citrusfélék, bogyós gyümölcsök, kivi, paprika és paradicsom a legfőbb hordozói.
A B – vitamin és a magnézium egymás megfelelő felszívódását elősegítő anyagok, így mindkettő fogyasztása egyidejűleg fontos lehet. A kellemetlen görcsök is elkerülhetőek fogyasztásával.
Tejtermékek nyújtanak leginkább megfelelő mennyiségű kalciumot számunkra, ami azért fontos, mert a stressz hatására a kalciumraktáraink is kiürülnek.
A vas testünk oxigénellátásában játszik fontos szerepet. Hiánya állandó fáradtsághoz, szédüléshez, fejfájáshoz vezet.
Ezeken kívül még létezik néhány olyan ásványi anyag, amelyből bár nagyon kevésre van szüksége szervezetünknek, de kiegészítésképpen és közvetett hatását tekintve szintén nagyon fontosak az ember számára. A réz, a króm és a szelén immunerősítő és koleszterincsökkentő hatása egyértelműen kimutatható.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Stresszoldás a vizsgaidőszakban

A főiskolai, egyetemi évek alatt a vizsgaidőszakokban a hallgatók rendkívül stresszes időszakot élnek át, a …

Hozzászólás