Melanoma-para

Az anyajegyeket nem csak a bőrünk részeinek kell tekintenünk, annál sokkal érzékenyebbek, és sok odafigyelést igényelnek. Az anyajegyeink többsége a pubertás kor körül alakul ki, de bármikor megjelenhet egy-egy új pötty. Színük és formájuk eltérő lehet, a problémát inkább az okozza, ha ez a szín és a forma egy idő elteltével megváltozik, kipirosodik, bevérzik, vagy terjedni kezd. Ha ezt tapasztaljuk, vagy szokatlanul gyorsan új azonnal keressünk fel egy bőrgyógyászt, ugyanis ez a melanoma, vagyis a bőrrák tünete lehet, ami a túlzásba vitt szoláriumozás és a gyakori leégés következményeként alakul ki. Hogy ezt elkerüljük, mindig kenjük be magunkat a bőrünknek megfelelő naptejjel, és lehetőleg dél és délután három óra között ne tegyük ki magunkat közvetlen napfénynek. Ugyanígy a szolárium használata előtt is kenjünk naptejet az anyajegyes területekre.
A leggyakoribb gond az lehet, hogy a kiálló anyajegyek rossz helyen találhatóak, ezért egy ruhadarab vagy ékszer beleakad, dörzsöli, ezért megsérül. Vérzés esetén szintén keressünk fel egy bőrgyógyászt, aki eltávolítja a kérdéses anyajegyet. Az eljárás nem fájdalmas, ezért akár esztétikai okokból is dönthetünk a levétel mellett.
Ha melanoma gyanúja áll fenn, az anyajegy körüli terület egy darabkáját elküldik szövettani vizsgálatra, hogy megállapítsák, történt-e továbbterjedés, ezután műtik le az anyajegyet magát. A bőrrák azért veszélyes, mert terjedése gyors és agresszív, általában a nyirokrendszeren vagy a véráramon keresztül az agyat, a májat és a tüdőt érinthetik az áttétek. Ennek ellenére általában nem kell távoli szerveken jelentkező áttétektől tartani. A kezelés történhet kemoterápiával, gyógyszer vagy infúziós oldat útján, vagy immunterápiával. A legfontosabb azonban a megelőzés mellett, hogy rendszeresen vizsgáljuk át a bőrfelületet, és évente ellenőriztessük szakorvossal az anyajegyeinket.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Addikcio

Magyarul függőség. Bizonyos értelemben mindenki függő. Megkülönböztethetünk lelki, fizika és a kettő kombinációjából álló függőséget. …

Leave a Reply