Oxidatív stressz

Szabad gyökök a stressz előidézője lehet, mégis a szükséges rosszak
Íme egy rövid hír, amelytől elakadhat a lélegzetünk: az oxigén káros. 
Persze nem élhetünk nélküle, hisz testünk összes sejtjének szüksége van rá az anyagcseréhez és az energiatermeléshez. 
Ám a belélegzett oxigén 1-3 százaléka sohasem ég el, hanem reakcióba lép a szervezetben természetes körülmények között jelen lévő fémvegyületekkel, és azokat oxidálva hozza létre a szabad gyököket, ezeket az igencsak ártalmas molekulákat. 
A szabad gyököknek sokféle típusa létezik, ám egy dolog közös bennük: a normális molekuláktól eltérően hiányzik egy elektronpárjuk. 
És ez az, ami veszélyessé teszi őket, mert mindent megrohannak, ami az útjukba kerül, hogy e hiányt pótolják. 
De azért nem egészen elvetemültek, sőt a szervezet általános védelmi stratégiájának részeként maga is termeli őket bizonyos mennyiségben, mivel a szabad gyökök elpusztítják a baktériumokat, és hatástalanítják a vírusokat. 
Csakhogy az elektronok hajszolása közben a hasznos és szükséges molekulákat (pl.sejthártya fehérjéit, egyes zsírsavakat, sőt a DNS-t) sem kímélik.
A szervezet által tervszerűen termelt szabad gyökökön felül ezek az instabil molekulák különféle környezeti tényezők, többek között a napfény, a légszennyezés, a dohányfüst vagy például a mikrosütő, illetve a számítógép által kibocsájtott sugárzás hatására is keletkeznek. 
Kimutatták, hogy az erős érzelmi stressz esetén kiválasztódó hormonok ugyancsak növelik a számukat.
A szervezet természetesen igyekszik ezeket a bajkeverőket kordában tartani, ám ha túlságosan felszaporodnak, bekövetkezik a kutatók által oxidatív stressznek nevezett állapot. 
Ennek enyhe formája időnként mindenkinél előfordul, de ha tartósan fennáll és krónikussá válik seregnyi betegség előidézője lehet.
Segítenek az antioxidánsok.
Ha a szabad gyökök elkezdenek tömegesen randalírozni, és már testünk belső egyensúlyát veszélyeztetik, a szervezet a maga rohamrendőrségét, az antioxidánsokat riasztja. 
Ezek a különféle vitaminok, ásványi anyagok és más természetes vegyületek azonban nem nyers erővel, hanem önkéntes „ adakozással” szüntetik meg a káoszt: először körülveszik a szabad gyököket, majd adnak nekik egy-egy párat saját elektronjaikból, s ezzel szerelik le a bajkeverőket, akik ettől nyomban lehiggadnak.Tehát ,hogy a stressz kialakulását megelőzzük fogyasszunk minél több olyan élelmiszert,amelyek antioxidánsokban gazdag ( bogyósok,diófélék,csokoládé,gyümölcs,zöldség,gabonafélék,zöld tea)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vérszegénység- anaemia

A vérszegénység nem azt jelenti, hogy kevesebb vérünk van, hanem azt, hogy a vér oxigénellátó …

Hozzászólás