Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A várandós anya étrendje

A várandós anya étrendje

A leggyakoribb tévhit a terhes anyák étrendjével kapcsolatban az, hogy kettő helyett kell ennie, s ha valamit megkíván azt feltétlenül meg kell kapnia. Az anya testsúlynövekedése nem befolyásolja a magzat súlyát, csak kifejezett éhezés során fordulhat elő, hogy kórosan kis súlyú lesz az újszülött. Ha viszont az anya túltáplált, ettől gyermeke sem lesz nagyobb, sem egészségesebb, de az elpuhult, elnehezült testű anyuka csak nehezen lesz képes a normális szüléshez szükséges izommunkára. A terhes anya étrendjének tehát nem mennyiségileg, hanem összetételében kell különböznie a nem terhesek étrendjétől. A terhesség alatti táplálkozás nemcsak a méhen belüli
életre és a születésre van hatással, hanem a gyermek későbbi testi és szellemi fejlődésére is. A terhesség alatt az anya és a magzat szervezete kb. kétszer annyi fehérjét igényel, mint különben a felnőtt emberé. Milyen legyen tehát a kellően fehérjedús étrend?
A főétkezések közül legalább az egyik valamilyen húsételből álljon. Tízóraira vagy uzsonnára pedig fogyasszon az anyuka egy joghurtot vagy egy-két kemény tojást, vagy egy darab sajtot. Naponta legalább fél liter tejet is fogyasszon. A túlzott zsír-és szénhidrát fogyasztás elhízáshoz vezethet, tehát fogyasztásukat a terhesség alatt ajánlatos csökkenteni. A szénhidrát fogyasztást úgy lehet csökkenteni, hogy burgonya, rizs, kenyér helyett főzelékeket, salátákat eszik, az édességek helyett pedig a gyümölcsöket válassza.
Összefoglalva a terhességi étrend lényege a sok fehérje, vitamin, a kevés zsiradék és szénhidrát.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisbabák tejigénye

Ahogy nő, minden kisbabának egyre több tejre lesz szüksége. Ennek ellenére, az etetéseket a baba …

Leave a Reply