Kezdőlap / Testépítés / Mit egyen egy testépítő?

Mit egyen egy testépítő?

Egy testépítő számára az étrend kialakításánál elsődleges kérdés, hogy miből fedezze tápanyagszükségletét. A kalóriaszükségletünk fedezésére szolgálnak az úgynevezett kalorigén (energiát nyújtó) tápanyagok, a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok. Ezeken kívül nem kalorigén tápanyagokra is szükségünk van, ezek a vitaminos és az ásványi sók.

A kalorigén tápanyagok szervezetünkben elégnek, fűtőanyagként szolgálnak. Az egyes molekulákból egyszerű széndioxid és víz molekulák lesznek, miközben az energia, mely ezeket a molekulákat összetartotta, felszabadul. Egy gramm fehérje vagy szénhidrát elégésekor körülbelül 4,1 kalória, egy gramm zsír elégésekor pedig 9,3 kalória szabadul fel.

Az, hogy a kalorigén tápanyagok milyen arányban szerepelnek táplálkozásunkban közel sem mindegy. A modern táplálkozástudomány szerint a mennyiségi követelmények mellett a kalorigén anyagok, elsősorban a fehérjék minőségileg is rendkívül lényegesek az étrendben. A feladat az, hogy a kalóriaszükségletet úgy elégítsük ki, hogy a tápanyagok optimális arányban jussanak be szervezetünkbe.

A FEHÉRJÉK: a fehérjék szerveztünk építő kövei. Testünk 8 százaléka fehérje, szükségünk van rájuk a növekedés, a fejlődés szakaszunkban – izomnövelésnél. Teljes értékű fehérje-forrásunk például a tojás, a tej, a húsfélék és nem teljes értékű a hüvelyesek, a búza, a kukorica, stb.

A SZÉNHIDRÁT: a kalóriaszükséglet kielégítése szempontjából ezeknek van a legnagyobb jelentősége. Táplálékunk több mint fele szénhidrát, mely szénből, hidrogénből én oxigénből épül fel. Itt a különféle cukrok és keményítők játszanak fontos szerepet. A legmagasabb szénhidráttartalma a fehér cukornak és a szőlőcukornak van – de a mézben is sok a tartalék.

A ZSÍROK: a túlzott zsírfogyasztás eredménye lehet a magas vérnyomás, érelmeszesedés. Se a túl kevés, se a túl sok zsírfogyasztás nem megfelelő. A zsírok a legmagasabb energiaértékűek, de zsírokra az energiaszükséglet biztosításán túl i szükség van – zsírban oldódó vitaminok. Természetesen az sem mindegy, hogy állati, vagy növényi eredetű zsírokat fogyasztunk nagyobb mennyiségben.

VITAMINOK ÉS SÓK: a szervezetünk zavartalan működéséért felelősek, hiányuk betegségekhez vezethetnek. A sportolók megnövekedett kalóriaigénye a vitamin és só szükségletet is növeli. A helyes és kívánatos bevitelt nehéz eltalálni, hisz könnyen fennállhat a hiányállapot, illetve van, amiből a túlzott bevitel is helytelen. Zsírban (A, D, E, K) és vízben oldódó (C, B) vitaminokat különböztetünk meg.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Testépítő versenyek

A testépítés egy esztétikai sport, ebből kifolyólag a versenyeken semmiféle “sporttevékenység” nincs, nem a fizikai …

Hozzászólás