Kezdőlap / Egészség és fitness / Jóga / A belső békéhez vezető út

A belső békéhez vezető út

A jóga, hasonlóan a meditációhoz, fejleszti a relaxációs készséget. Magát az állapotot, melyben az ember kirekeszti a “szállj szembe vagy menekülj” néven ismert természetes reakció elterelő, stresszes, nyugtalanságfokozó hatásait, dr. Herbert Benson, a Harvard Egyetem Test és Lélek Klinikájának adjunktusa írta le.
Az őskorban nagyon hasznos volt a fent említett spontán reakció, hiszen állandóan résen kellett lenni, hogy honnan ugrik elő egy vérszomjas vadállat. A mai világban inkább káros, mert idegessé teszi az embereket, rossz közérzetet okoz, tartósan pedig megbetegítheti a szervezetet.
Az emberek a jógával, illetve bármely meditációs technikával megtapasztalhatják a relaxáció erejét, ki tudják iktatni azokat a viselkedési elemeket, amelyek az idegességért, feszültségért felelősek. A módszerek elsajátításához szakavatott tanítómesterre és sok önuralomra van szükség.
S hogy mennyi testi, lelki nyavalyára alkalmazható a jóga? Az ízületi fájdalmak esetében azáltal, hogy a megfelelő izmokat megnyújtja és erősíti, visszaállítja a deformálódott ízületek eredeti helyzetét. Álmatlanságban szenvedők a jóga izomlazító hatásától remélhetnek segítséget.
A fekélybetegségek kialakulásában ludas a frusztráció, a stressz, ezek ellenszereként is alkalmazható a jóga, de jótékony hatása van a fáradt szemekre is.
Bizonyos jógagyakorlatok enyhítik a menstruációs görcsöket, sőt a nőket keserítő narancsbőr ellen is ideális ellenszer ez a technika. Ugyancsak a nőknek ajánlják a változó kor okozta hőhullámok csillapítására, továbbá nagy segítség lehet a visszértágulatban szenvedőknek is.
A több ezer éve alkalmazott jóga nem csupán sport, mint azt sokan tévesen gondolják. Bár jól kidolgozott fizikai gyakorlatrendszere van, a sportnál jóval összetettebb öngyógyító módszer. Egy szellemi irányzat, mely sokrétű pszichikai és mentálhigiéniai eszköztárral rendelkezik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Test és Lélek egyensúlya

Teljesen mindegy, hogy ki vagy fiatal vagy öreg, férfi, nő, gyere, nyugdíjas. a jógát mindenki …

Hozzászólás