Kezdőlap / Egészség és fitness / Jóga / A belső békéhez vezető út

A belső békéhez vezető út

A jóga, hasonlóan a meditációhoz, fejleszti a relaxációs készséget. Magát az állapotot, melyben az ember kirekeszti a „szállj szembe vagy menekülj” néven ismert természetes reakció elterelő, stresszes, nyugtalanságfokozó hatásait, dr. Herbert Benson, a Harvard Egyetem Test és Lélek Klinikájának adjunktusa írta le.
Az őskorban nagyon hasznos volt a fent említett spontán reakció, hiszen állandóan résen kellett lenni, hogy honnan ugrik elő egy vérszomjas vadállat. A mai világban inkább káros, mert idegessé teszi az embereket, rossz közérzetet okoz, tartósan pedig megbetegítheti a szervezetet.
Az emberek a jógával, illetve bármely meditációs technikával megtapasztalhatják a relaxáció erejét, ki tudják iktatni azokat a viselkedési elemeket, amelyek az idegességért, feszültségért felelősek. A módszerek elsajátításához szakavatott tanítómesterre és sok önuralomra van szükség.
S hogy mennyi testi, lelki nyavalyára alkalmazható a jóga? Az ízületi fájdalmak esetében azáltal, hogy a megfelelő izmokat megnyújtja és erősíti, visszaállítja a deformálódott ízületek eredeti helyzetét. Álmatlanságban szenvedők a jóga izomlazító hatásától remélhetnek segítséget.
A fekélybetegségek kialakulásában ludas a frusztráció, a stressz, ezek ellenszereként is alkalmazható a jóga, de jótékony hatása van a fáradt szemekre is.
Bizonyos jógagyakorlatok enyhítik a menstruációs görcsöket, sőt a nőket keserítő narancsbőr ellen is ideális ellenszer ez a technika. Ugyancsak a nőknek ajánlják a változó kor okozta hőhullámok csillapítására, továbbá nagy segítség lehet a visszértágulatban szenvedőknek is.
A több ezer éve alkalmazott jóga nem csupán sport, mint azt sokan tévesen gondolják. Bár jól kidolgozott fizikai gyakorlatrendszere van, a sportnál jóval összetettebb öngyógyító módszer. Egy szellemi irányzat, mely sokrétű pszichikai és mentálhigiéniai eszköztárral rendelkezik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A jógaterápia tudományos alapja

A tudósokat azóta foglalkoztatja a jóga agyra és testre gyakorolt hatása, amióta az betört a …

Leave a Reply