Kezdőlap / Testépítés / Testépítés III – Szálkásító étrend

Testépítés III – Szálkásító étrend

A szálkásítás alatt, mint arról már írtam más étrendet kell alkalmazni, hisz más a célunk. Nem növelni szeretnénk az izmokat, hanem hangsúlyossá tenni a felesleges zsír elégetésével. Ebben az időszakban a legalapvetőbb különbség az előzőhöz képest a kalória bevitel. Míg az izomépítésnél több kalóriát vittünk be, mint amennyire a szervezetnek szüksége van, itt épp ellenkezőleg cselekszünk. Kevesebbet viszünk be, hogy a testünk a szükséges energiát a zsír lebontásából fedezze.
Fordítsunk fokozott figyelmet arra, hogy csak a kalória mennyiséget csökkentsük. Minden másból adjuk meg a szervezetnek azt a mennyiséget amire szüksége van. Ha például kevesebb fehérjét viszünk be, akkor testünk azt az izmokból pótolja, ezáltal csökkentve azokat. Az ajánlott fehérje adag a testtömegtől függ. Kilogrammonként 3 gramm.
Szénhidrátokból csak összetettet fogyasszunk. Ezek ugyanis lassabban szívódnak fel, és nem emelik meg hirtelen a vércukor szintet, így csökken az éhség érzet. Teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, és zöldségek fogyasztása javasolt.
Az éhség ellen a legjobb a magas rosttartalmú ételek fogyasztása. Ezek lassabban is szívódnak fel, és emellett még rengeteg pozitív hatásuk van. Szálkásítás alatt fogyasszunk sok rostot.
Nem esett még szó a zsírokról, olajokról ezekből kerüljük a telített zsírsavakat tartalmazó készítményeket. Inkább növényi eredetű zsírokat, olajokat fogyasszunk.
Ha bármiben bizonytalanok lennénk, rengeteg segítőkész embert találhatunk a különböző fórumokon, illetve a kondi termekben. Aki komolyan szeretne foglalkozni a testépítéssel, annak nem szabad félvállról venni az étrend kérdését, hisz egy rossz étrenddel tönkre teheti amit az edzésekkel elért.
Sorozatom következő részeiben az egyes izmok, izomcsoportok erősítésével fogok foglalkozni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Testépítő versenyek

A testépítés egy esztétikai sport, ebből kifolyólag a versenyeken semmiféle „sporttevékenység” nincs, nem a fizikai …

Leave a Reply