Kezdőlap / Tag Archives: vitamin (page 2)

Tag Archives: vitamin

Két alapszabály a vitaminokkal kapcsolatban

Egyre divatosabb a vitaminok, mint étrendkiegészítők fogyasztása. A problémánk nem is itt kezdődik, hanem ott, hogy a vitamin és az étrendkiegészítő fogalmával nem vagyunk tisztában. Ez persze egyetlen pillanatig sem jelenti azt, hogy lexikális tudásunkat kellene a tökélyre fejleszteni, mindössze annyi a feladatunk, hogy a gyakorlati értelmezésükkel legyünk tisztában. Ez …

Érdekel a cikk folytatása? »

B6-vitamin

A B6-vitamin vagy más néven piridoxin, mint minden B vitamin vízoldékony, vagyis, a vízkiválasztással ürül a szervezetből, ezen vitamin különlegessége mégis az, hogy túl lehet adagolni még pedig 50 mg/ testtömeg esetén már toxikus lehet. Szerepet játszik a B6-vitamin az aminosavak, fehérjék és esszenciális zsírsavak anyagcseréjénél és az aminosavak átalakulásánál. …

Érdekel a cikk folytatása? »

Méz abc

A régi egyiptomiak szerint az istenek könnyei méz formájában hullanak a földre. A méz 80%-ban természetes cukorból áll, mely azonnali energiához juttatja a szervezetet, segítve a szellemi, testi fáradtság leküzdését. Rengeteg vitamint tartalmaz. Megtalálható benne a B-, C-vitamin, kalcium, foszfor, nátrium és kálium sőt még folsav is. Egyes fajtákban a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Multivitamin multi-baj ellen

A mai rohanó-stresszes világban sokan küzdenek a levertség, nyúzottság ellen vitaminokkal. Ha nincs semmi specifikus bajunk, ‘gyengénk’, legegyszerűbb a multivitamint választani: hiszen abban mindenből van egy kicsi. Legalábbis ezt gondolhatjuk. De figyelem! A helyzet nem ilyen egyszerű: hiszen ha minden multivitaminban ugyanaz lenne: tehát minden, akkor ugye indokolatlanok lennének a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Diéta barnarizzsel

A barnarizzsel folytatott diéta sem különbözik a többitől a tiltólista terén, melynek élén, mint mindig a cukor áll. Ha pedig a cukor tiltott, akkor az alkohol is. Édesítőszer helyett is inkább egy pici méz ajánlott. A tejtermékek közül csak a zsírszegény kefir, a natúr joghurt, és a tojás fogyasztható. Reggelire …

Érdekel a cikk folytatása? »

Béta-karotin

A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, vagyis elő vitaminja. A béta-karotinból alakul ki az A-vitamin, amelyet a máj állít elő. Éppen annyit állít elő belőle, amely a szervezetnek éppen szükséges, így nem is lehet túladagolni, ellenben az A-vitaminnal, amely viszont zsírban oldódó vitamin. Ezért az A-vitamin adagolása nagy körültekintést igényel és …

Érdekel a cikk folytatása? »

A K-vitamin

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin. Szükséges egy protrombin nevű fehérje termeléséhez, és több más véralvadáshoz szükséges tényezőhöz is. Vérzésellenes vitaminként ismert. A K-vitamin a természetben két formában jelenik meg. A K1 vitamint eredetileg a lucernából vonták ki, növényekben ebben a formájában jelenik meg. Sárga olaj, zsíban oldódik, vízben csak kis …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mennyi C vitamira is van szükségem?

Mint tudjuk a C vitamin vízben oldódó vitamin, (emiatt nem is lehet túladagolni) a szabad gyökök káros hatásával szemben védi szervezetünket. A zsírban oldódó E-vitaminnal együtt alkalmazva rendkívül hatásos tud lenni. Ma már senki sem vitatja, hogy a szívinfarktus és a koszorúér-betegségek kockázatát jelentősen csökkenti. Szintén jelentősen csökkenti a gyomor- …

Érdekel a cikk folytatása? »

B2-vitamin

A B2-vitamin egy vízben oldahtó vitamin, mely sokrétű szerepkörrel rendelkezik a szervezetben. Fő feladatai között említhető a piroszőlősav, aminosavak (a fehérjék építőelemei) és a zsírsavak oxidatív lebontása. Ezen kívül központi szerepe van a szöveti légzés elősegítésében.A méregtelenítési folyamatok révén a tápanyagmolekulák végoxidációjának nélkülözhetetlen alapköve. Jó hatást gyakorol a növekedésre és …

Érdekel a cikk folytatása? »

A C-vitamin és a fogyás

A C-vitaminnak nagyon fontos szerepe van a szervezet működésében, „csodavitamin”-nak is szokták hívni, hisz hozzájárul az egészség fenntartásához, és a betegségek gyógyításában is nagy hasznát vehetjük. A legtöbben a C-vitamin immunrendszer erősítő hatását, a megfázásos betegségeket megelőző vagy a skorbut kialakulásának megakadályozó szerepét ismerik, de a fogyásra gyakorolt pozitív tulajdonságai …

Érdekel a cikk folytatása? »