Kezdőlap / Migrén / Migrén.

Migrén.

Valaki egyszer azt mondta, „a migrénbe nem lehet belehalni, de valószínűleg akad aki ezt sajnálja, egy-egy roham gyötrelmei közepette”. Vajon miért okoz a migrén akkora szenvedést, hogy még a halál is megváltásnak tűnik? Sajnos erre még az orvosok sem tudnak pontosan válaszolni.

Újabb vélekedések szerint az érintett személyeknél valami kiváltó tényező reakcióba hoz egy bizonyos területet az egy mélyén, ez pedig olyan vegyületek sokaságának termelődését indítja el, amelyek gyulladásba hozzák az idegvégződéseket, tágítják a verőereket, és fájdalomimpulzusokkal árasztják el az agyat. De mi válthatja ki a migrént? Ez még tovább bonyolítja a dolgot, ugyanis szinte bármi, az időjárás változásaitól és a stressztől kezdve az erős szagokon és az alváshiányon át egyes élelmiszerekig és italokig.

A migrén nőknél összefüggést mutat az ösztrogénszint ingadozásaival (gyakran egybeesik a menstruációval), ami kétségtelenül megmagyarázza, hogy miért szenved háromszor több nő ettől a problémától mint férfi, és hogy miért tűnik el szinte minden esetben a fejfájásnak ez a típusa a terhesség alatt, illetve később a változókórban.
Érdemestehát mindenképpen azonosítani és azután kerülni azokat a táplálékokat, amelyekről úgy tűnik, hogy kiválthatják a migrént, és többet fogyasztani azokból amelyek gátolják a kialakulását vagy enyhítik a lefolyását.

Gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek

Mindenképpen jó, ha ezekből többet fogyasztunk, de különösen hasznos lehet azon nők számára, akiknél a migrén menstruáció idején szokott jelentkezni, amit az ösztrogénszínt hirtelen csökkenése idézhet elő. Minél magasabb a női nemi hormonok kiindulási szintje-,annál mélyebbre zuhan a havivérzés idején.
A felsorolt táplálékok élelmi rost-tartalma a salakanyagokkal együtt a fölös mennyiségű ösztrogént is eltávolítja a szervezetből, így az nem kerül vissza a véráramba.
Ráadásul a gyümölcsök és zöldségek-köztük a hüvelyesek-növényi ösztrogéneket tartalmaznak, amelyek tompítják a természetes körülmények között képződő női nemi hormonok kedvezőtlen hatásait. És van még egy nagy előnyük: szinte semmi zsiradék nincs bennük, ami fontos, mert ha zsírosan táplálkozunk a szervezet több ösztrogént termel.

Zsíros húsú halak

A lazac és más zsíros húsú halak (pl. makréla, pisztráng, hering) nemcsak szívbarát táplálékok, hanem a migrén ellen is jótékony hatásúak lehetnek. Ezek a halak két gyulladásgátló omega-3 zsírsav, az EPS és a DHS bőséges forrásai, amelyek hat héten át étrend-kiegészítőként szedve egyeseknél csökkentették a migrén gyakoriságát és hevességét

Kávé

A koffein egyeseknél migrént vált ki, másoknál viszont egy-két csésze kávé enyhíti a fejfájást.
A koffein annyira hatékonyan szűkíti a kitágult agyi ereket, hogy az acetaminophen és az aszpirin mellett ez a fő hatóanyaga bizonyos szabad forgalmú migrén-gyógyszereknek

Gyömbér

A kutatások szerint e kellemes aromájú fűszer bizonyos vegyületei a nem sztereóid gyulladásgátló szerek komponenseihez hasonlóak, így valószínűleg a prosztaglandinoknak nevezett gyulladáskeltő anyagok blokkolásával hatnak a migrénre. Ha valakinél a fejfájás ellen mégsem válik be, a kíséretében gyakran jellépő, olykor igen heves hányingert nagy valószínűséggel elmulasztja.

Hántolatlan gabonafélék, hüvelyesek,leveszöldségek

Mi a közös bennük? Mind bőségesen tartalmaz magnéziumot,amelyek hiánya valószínűleg hajlamosít a migrénre. Feltehetően akkor,amikor a szervezetben lecsökken e mikroelem mennyisége,az agy érzékenyebbé válik a „migrénaktivátorokra”.

Jó tudni:

Migrént előidézhetnek az elfogyasztott ételek is. Ezért nem árt közelebbről is megvizsgálni a dolgot, ha arra gyanakszunk, hogy valamelyik ennivaló idéz elő fejfájást. A leggyakoribb tettesek a vörösbor, a sajt, a húskészítmények, a tejtermékek, a citrusfélék, a búza, a csokoládé, valamint bizonyos élelmiszer adalékok és különféle édesítőszerek.

Táplálkozási napló vezetésével azonosíthatjuk legkönnyebben, hogy van-e migrénnek étrendi oka.
A roham elmúltával próbáljuk meg felidézni,mit ettünk az elmúlt 12 órában. Ha valami szabályszerűséget fedezünk fel, a gyanúba fogható élelmiszert iktassuk ki legalább két hétre, majd újra kezdjük el fogyasztani, és figyeljük meg, mi történik.
Ne feledjük, hogy amilyen fontos a kiváltó ok kerülése, ugyanolyan fontos, hogy ne hagyjunk ki egy étkezést sem, mert a rendszertelen evés is fejfájást okoz.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan lehet a migrénes fejfájást kezelni?

Lehetőség van gyógyszer nélküli terápiákra is. Illetve a jól ismert gyógyszeres kezelésekre. A gyógyszer mentes …

Leave a Reply