Kezdőlap / Migrén / Milyen tünetei vannak a migrénes fejfájásnak?

Milyen tünetei vannak a migrénes fejfájásnak?

A migrén egy krónikus állapot, ismétlődő előfordulásokkal, ha egyszer előfordult, akkor újra megjelenik. A legtöbb (de nem az összes) migrénes rohamhoz társul fejfájás. Ha ez nem jelentkezik, akkor beszélünk néma migrénről.
A migrénes fejfájást általában egy intenzív, lüktető, vagy nagyon erős fájdalomnak írják le a betegek. A fájdalom általában hátul a tarkónál található, de előfordul, hogy elől a homloknál, vagy a szem körül jelentkezik.
A fájdalom általában egy oldalú ( csak az egyik felén jelentkeznek a tünetek), de az esetek mintegy harmadánál előfordul a szimmetrikus megjelenés.
Az egyoldalú fejfájásra nagyon ügyelni kell, ha mindig ugyan azon a helyen figyelhető meg, ezt mindenképp jelezni kell az orvosnak, mert akár agydaganatra is utalhat. Kivizsgálás ajánlott ilyen esetekben.
A migrénes fejfájás általában nehezíti a napi tevékenységek elvégzését, még akár egy lépcsőzést az emeletre is. Ilyen esetekben a betegek nem tudnak megfelelően koncentrálni.
Gyakran kísérik egyéb tünetek is a fejfájást, mint például hányinger, hányás, hasmenés, sápadt arc, hideg kéz és láb, esetleg fény- és hangérzékenység.
Ezért van, hogy a migrénes beteg rohama esetén szívesebben fekszik egy csendes, sötét szobában, mivel így tud a legkönnyebben ellazulni. Egy tipikus roham 4-72 órán át tarthat.
A becslések 40-60%-ban figyelték meg, hogy a migréneket különböző figyelmeztető előjelek előzik meg.

Ezek az alábbiak lehetnek:

  • álmosság
  • ingerlékenység
  • fáradság
  • depresszió
  • sóvárgás bizonyos ételek után.

A betegek és hozzátartozóik számára ezek a jelek általában már egyértelműek, s tudják, hogy a migrénes roham fog bekövetkezni.
Megfigyelések szerint a migrénes esetek 20%-hoz kapcsolódik egy előjel. Ez általában megelőzi a fejfájást, de egyszerre is előfordulhatnak a tünetek. A leggyakoribb előérzetek:
villogó tarka fények, vagy egy cikk-cakk minta. Általában a látómező közepén kezdődik és halad kifelé szép fokozatosan.
egy lyuk a látómezőben, másnéven egy holttér.
másik ritkán előforduló érzés a zsibbadás a kéz, a kar, vagy a test egyik oldalán, de akár az arcon is előfordulhat.
valamint előfordulhat hogy hangokat hall az illető, mintha hallucinálna, vagy furcsa ízt érez a szájában.
Általában a migrénes roham után 24 órával a páciens, úgy érzi el tud lazulni, s ki tudja engedni az energiáit, de sajnos előfordul egy ismételt roham ilyenkor.
A komplex tünetek érzékelése esetén ajánlatos orvoshoz fordulni kivizsgálás miatt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mik a migrén kiváltó okai? Megelőzhetjük?

Kétféle képen lehet megelőzni a migrént, az egyik, ha kerüljük a kiváltó okokat, a másik, …

Leave a Reply