Kezdőlap / Migrén / Hogyan lehet a migrénes fejfájást kezelni?

Hogyan lehet a migrénes fejfájást kezelni?

Lehetőség van gyógyszer nélküli terápiákra is. Illetve a jól ismert gyógyszeres kezelésekre. A gyógyszer mentes terápia tüneti illetve megelőző kezelést nyújthat. a relaxációs gyakorlatok segíthetnek megállítani egy elindult rohamot. ha van lehetőség egy alvásra, az a legtökéletesebb ellenszere a migrénes rohamnak. Megelőzés szempontjából legjobb, ha a beteget lehet motiválni az életmódváltásra. A betegeket fel kell világosítani a kiváltó okokról.
Ezek leggyakrabban a dohányzás, illetve néhány étel, mint például a magas tiramon tartalom ( ez főként az érlelt sajtokban fordul elő), a szulfitok (ez a borokban szokott előfordulni), valamint a nitrátok ( dió, felvágottak, valamint a nitrit-sóval tartósított húsok).
Általában az egészséges életmód, a helyes táplálkozás, az elegendő folyadék bevitel és a testmozgás hasznos lehet a megelőzéshez. Valamint bizonyos esetekben az akupunktúra is hasznos kezelésnek bizonyult.
A migrén gyógyszeres kezelése, enyhe, alkalmi migrénesek esetében elegendő lehet a nem recept köteles fájdalomcsillapítók használata. Az alkalmazási útmutatók alapján ezen készítmények hatásosak lehetnek a fejfájásra, az izomfájdalmakra, menstruációs görcsökre, valamint a lázra. Ezen készítményeknek két alapfajtája van, az egyik a paracetamol tartalmú készítmények, míg a másik csoport a szteroidot nem tartalmazó gyulladáscsökkentők.
A paracetamol tartalmú készítményeket nem ajánlott tartósan, hosszútávon szedni, mivel a magas (toxikus) adag májkárosodáshoz vezethet. A ritkán, alkalmanként jelentkező tünetek kezelésére kiválóan alkalmas.
A szteroidot nem tartalmazó készítmények két fő típusa az aszpirin és az ibuprofén készítmények. Gyermekeknek és kamaszoknak nem adható aszpirin, mert igen magas a Reye-szindróma kialakulásának veszélye. Az aszpirin hosszú távú használata a véralvadást gátolja, ezért sem szabad nagy dózisban folyamatosan szedni. ( Bár ezt a tulajdonságát szokták használni terápiás céllal vérrögök képződése esetén.) Az ibuprofén készítmények pedig inkább gyulladás csökkentő készítmények.
A leglényegesebb dolog a fájdalomcsillapítással kapcsolatban, hogy ha gyógyszeres kezelés mellett döntünk minden esetben olvassuk el a mellékelt tájékoztatót, s tartsuk be az ott leírtakat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mik a migrén kiváltó okai? Megelőzhetjük?

Kétféle képen lehet megelőzni a migrént, az egyik, ha kerüljük a kiváltó okokat, a másik, …

Leave a Reply