Kezdőlap / Migrén / Gyermekkori migrén

Gyermekkori migrén

Felnőtt korban is nagyon rossz a migrént elviselni , de egy gyermeknek még nehezebb. A migrén okát nem minden esetben lehet megállapítani. Így a kezelése, megelőzés nagyon nehéz. A migrén heves fejfájás, mely általában fél oldalon jelentkezik. Lüktető rohamokban amit hányinger és hányás kísérhet. Mozgás fokozza a lüktető érzést. A betegek fény és hangérzékenyek.
Akkor mondják valakire, hogy migrénes mikor a tipikus tünetek legalább öt alkalommal jelentkeznek.
A migrén kialakulásának genetikai oka is lehet, ha a családban előfordult már migrénes beteg.

A betegség megállapítása kisgyermek korban nehéz mivel nem képesek elmondani, hogy milyen panaszuk van. Így nagyon sok kis betegnél nem derül ki.
A betegség elkezdődésének tünetei lehetnek, leggyakrabban a látászavarok. Emellett zsibbadásérzés, beszédzavar. Ezek a tünetek átmeneti jellegűek a roham enyhülésekor elmúlnak. A roham alatt a gyermekek elsápadnak.
Migrénes rohamot idézhet elő gyermekeknél a stressz a fizikai fáradság és az időjárási frontok. Gyerek lányoknál a menstruáció. Egyes esetekben pedig bizonyos ételek.

Megelőzésében ügyelni kell a kellő ásványi anyag főleg magnézium és vitaminbevitelre.

Ha már a migrén jelentkezik minél hamarabb a roham oldására kell törekedni ilyenkor gyulladáscsökkentő gyógyszert és hányáscsillapítót adnak. Emellett speciálisan migrén ellenes gyógyszerek adása is szükséges. A kis betegnek nyugodt környezetet lesötétített szobát kell biztosítani, így a tünetek hamarabb enyhülhetnek. Az alvás nagyban segíti a roham elmúlását és átvészelését
A szülőknek érdemes naplót vezetni a migrén jelentkezéséről, megfigyelésekről. Mikor, milyen időszakban, milyen gyakran jelentkezett a fejfájás. A gyermek mit evett, mit csinált a migrén jelentkezése előtt. Így könnyebben kideríthető mi válthatja ki a tüneteket.
A migrén orvosi kivizsgálást igényel. Ekkor a gyermeket több vizsgálatnak is alávetik. Ideggyógyász, szemész, fül-orr gégész szakorvos és pszichológus is vizsgálódik. Laboratóriumi és röntgen vizsgálatot is végeznek és ha szükséges ct vizsgálatot.
Az eredményeket követően a diagnózist közösen felállítják és utána a megfelelő gyógyszereket alkalmazzák, hogy a gyermek életét, jó közérzetét biztosítsák.
Alternatív gyógymódok a homeopátia, kéz és lábmasszázs, relaxációs tréning, oxigén terápia..

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mik a migrén kiváltó okai? Megelőzhetjük?

Kétféle képen lehet megelőzni a migrént, az egyik, ha kerüljük a kiváltó okokat, a másik, …

Leave a Reply