Kezdőlap / Migrén / Mi okozza a migrént?

Mi okozza a migrént?

A legkellemesebb egy sötét szobában feküdni, vizes ruhával a fejünkön, amikor már-már elviselhetetlenül hasogat, s úgy érezzük, mintha abroncs szorítaná. Ilyenkor a fényekre is különösen érzékenyek vagyunk, a jótékony napsütés olyan, mintha éles késsel vágnának meg. Sokszor hányinger, szédülés is kísérheti fejfájásunkat. A migrén jellemzője, hogy gyakran évekig, évtizedekig nem tud tőle megszabadulni az ember.
Mi okozza ezt a rendszeres időközönként visszatérő fájdalmat?
Külső és szervezeten belüli hatásokat egyaránt felsorolhatunk. Jellemzően belső hatás az agy bizonyos területeinek túlérzékenysége, az egyes ingerületátvivő anyagok szabályozási rendellenessége. Az agyi vérkeringés nem megfelelő, melynek következtében ödéma keletkezik: az agyi véredény körül felgyülemlik a víz, ami erős fájdalomban ölt testet.
Ha keveset alszunk, vagy ezt egy hosszúra nyúlt hétvégén maratoni alvással igyekszünk bepótolni, szintén számíthatunk a migrén megjelenésére. Ugyanígy hormonális hatások is kiválthatják.A stressz szerepe különösen jelentős, amikor nehéz életszakaszban vagyunk, és sok gond nyomja a vállunkat. Célszerű vigyázni az étkezéssel is, hiszen vannak kifejezetten „kártékony” élelmiszerek, melyek fejfájást okozhatnak, ezek: citrom, narancs, mandarin, különféle fűszerek, csokoládé, sajt, alkoholos italok. Ezek közül erős rizikófaktor a vörösbor. Ha alacsony a vércukorszintünk és nem táplálkozunk rendesen, ne csodálkozzunk, ha a fájdalom időről időre visszatér.
Időjárási frontok esetén sem vagyunk biztonságban, sőt, a felborult bélflóra is kiváltó tényező lehet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan lehet a migrénes fejfájást kezelni?

Lehetőség van gyógyszer nélküli terápiákra is. Illetve a jól ismert gyógyszeres kezelésekre. A gyógyszer mentes …

Leave a Reply