A vitaminok

Általánosságban a vitaminokat aszerint a szempont rendszerezik, hogy zsírban oldódóak-e vagy pedig vízben. Rendkívül fontos megjegyeznünk és vitaminok szedése előtt mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy nagyobb mennyiségben csak a vízoldékony vitaminokat szabad bevinni a szervezetünkbe, ugyanis ezek a vizelettel néhány órán belül ki is ürülnek, kiválasztódnak a testünkből, míg a zsírban oldódó vitaminok képesek hosszabb ideig is elraktározódni. A vízben oldódó vitaminokból tehát különösebb kockázat nélkül, – ha szükséges- akár emelt dózist is bevehetünk, míg a zsíroldékony vitaminok szedésekor sokkal lényegesebb odafigyelés szükséges. Ezek esetében ugyanis, ha hosszabb időn keresztül alkalmazzuk őket, akár túladagolás is bekövetkezhet, mivel ezek elraktározódásuk miatt felhalmozódhatnak a szervezetben.
Szerencsére könnyen meg lehet jegyezni, hogy melyik vitamin, melyik csoportba tartozik. A zsírban oldódó vitaminok közé az A, D, E, K és a H vitamint sorolhatjuk. Ezen kívül az összes többi vitamin vízben oldódik, és nem okoz problémát a nagyobb mennyiségben történő alkalmazásuk sem. Fontos tudnivaló, hogy ezeket az étrend-kiegészítő vitaminokat étkezés közben vagy éppen közvetlenül étkezés után célszerű bevenni, mivel ilyenkor sokkal hatékonyabban fel tud szívódni a hatóanyag, a felszívódási és emésztési folyamatoknak köszönhetően. Ezzel ellentétben az éhgyomorra bevett étrend kiegészítő vitamin általában sokkal hamarabb áthalad az emésztőrendszeren, ezáltal a felszívódása sem lesz megfelelő. Vitaminok esetében ismert dolog a szinergizmus jelensége. A szinergizmus azt jelenti, hogy egy-egy vitamin és ásványi anyag vagy nyomelem együttes alkalmazása esetén erősíthetik egymás hatását, ezáltal akár a felszívódásuk is jóval hatékonyabb lehet. Ilyen például a C-vitamin és a vas szinergiája.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi a különbség a természetes és a szintetikus vitaminok között?

Az idők kezdetén az embernek minden szükséges tápanyag- és vitaminigényét biztosították a föld természetes élelmiszerei. …

Leave a Reply