Kezdőlap / Divat-szépség / Az orr esztétikai hatása

Az orr esztétikai hatása

Az orr kinézése, az esztétikai hatás ugyanis nagymértékben függ a közvetlen környezettől, a szemtál és a szemöldöktől, az álltól és a fültől, a profiltól, a homloktól, a felső ajaktól – egyszóval egyáltalán magától az arctól.
Éppen ez a helyzet okoz a sebészeknek újra és újra gondot: milyen archoz milyen orr illik? Vagy hogy egy adott esetre vonatkoztassuk a kérdést: milyen mértékben képes a korrekció az arc harmóniáján javítani, illetve hol van az a határ, amelyet átlépve már ellentétes hatás lesz a beavatkozás következménye. A helyzetet még egy példával szemléltetjük. Sokan egyenes orrot szeretnének maguknak. Az egyenes orr azonban gyakran egyáltalán nem illene az illető arcához, tehát ezekben az esetekben csak annak van értelme, hogy az orrot valamivel egyenesebbé tegyük.
Jelentős különbség van a női és a férfi orr esztétikai megítélésében is. Az aránylag kicsi orr például kifejezetten vonzó lehet egy nőn, férfin viszont már túlságosan kicsinek tűnhet. A férfiarc minden további nélkül vonzó lehet akkor is, ha az orrnak erőteljes konvex (tehát kifelé és lefelé irányuló) görbülete van, nőn viszont már nagyon zavarónak tűnhet az ugyanilyen görbület. Fordítva, egy konkáv, felfelé irányuló görbület és az ehhez tartozó megemelt orrcsúcs – a fitos orr – nagyon gyakran egyáltalán nem rontja el a női arcot, az ellenkező neműeken viszont rendkívül férfiatlan hatású lehet.
Hogy egy orr esztétikailag kellemes vagy kellemetlen hatást tesz-e másokra, az tehát számos egyéni jellegzetességtől és körülménytől függ. Természetesen sok olyan orralak van, amelyet nem találunk szépnek és amely az arc harmóniáját egyértelműen zavarja. Első helyen a valóban túlságosan kicsi, illetve a túlságosan nagy orrot kell említenünk. Gyakran fordul elő azonban, hogy az orr csak azért tűnik túlságosan nagynak, mert a homlok lapos és az áll túlságosan kicsi. Ha korrekcióra van szükség, akkor ilyenkor az állra és homlokra is vonatkoznia kell egy esetleges beavatkozásnak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A zsírszövet eltávolítása

Aki már egyszer komolyan harcolt a túlsúlya ellen, az jól tudja, hogy tulajdonképpen egészen elfogadható …

Leave a Reply